Η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) η Τεχνητή Νοημοσύνη και η περαιτέρω ανάπτυξη του Data Center της, αποτελούν τους τομείς αιχμής, της ADAPTIT με τη διοίκησή της να εξετάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Όπως είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ADAPTIT (εταιρία ψηφιακών τεχνολογιών με δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό) ο κύκλος εργασιών της το 2023 θα ανέλθει στα 35 εκατ., αυξημένος 17% σε σχέση με το 2022, με την συνολική αύξηση κύκλου εργασιών την τελευταία πενταετία να ανέρχεται σε 350%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα διαμορφωθούν σε 4,5 εκατ., έναντι 3 εκατ. ευρώ.
Το 2024 τα έσοδα του ομίλου θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ., τα EBITDA θα διαμορφωθούν σε 5,5 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε 2 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη επένδυση θα αφορά την επέκταση του Data Center της εταιρίας με την κατασκευή νέου κτιρίου σε όμορο με τις σημερινές εγκαταστάσεις της οικόπεδο που έχει αγοραστεί έναντι τιμήματος 800 χιλ. ευρώ. Επενδύσεις σχεδιάζονται επίσης για την ενίσχυση των συνεργασιών της και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.
Ο όμιλος ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.
Ποσό 650 χιλ. θα διατεθεί για έρευνα και ανάπτυξη στους τεχνολογικούς τομείς που ασχολείται, κυρίως για την ανάπτυξη software.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της σήμερα είναι 65 εκατ. εκ των οποίων 15 εκατ. αφορούν έργα στο εξωτερικό και τα 50 εκατ. έργα στην Ελλάδα, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι οι κατασκευές δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) για λογαριασμό των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Nova.
Επίσης, συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα αξίας (το δικό της μερίδιο) 70 εκατ., ποσό που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. το επόμενο έτος.
Στο πελατολόγιο της ADAPTIT περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
Αναφορικά με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο ο κ. Τζαφέρης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως πρόκειται για επιλογή που μελετάται. Αντίθετα, δεν ενδιαφέρει η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο ενός fund, καθώς σύμφωνα με τη διοίκησή της αυτά λειτουργούν με όρους λογιστικής και όχι επιχειρηματικά, μειώνοντας τον βαθμό ελευθερίας των κινήσεων μιας εταιρίας.
Ο όμιλος έχει αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH αντίστοιχα και δραστηριοποιείται και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνεργασία με την Helios Telecom έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Απασχολεί 170 εργαζόμενους, έχοντας ενισχύσει την ομάδα της με 50 άτομα κατά τη διάρκεια του 2023. Ο αριθμός προσλήψεων που έχει προγραμματιστεί για το 2024 είναι 50 άτομα.