Η Meta Platforms και η IBM συνασπίζονται με περισσότερες από 40 εταιρείες και οργανισμούς για να δημιουργήσουν μια βιομηχανική ένωση που θα είναι αφιερωμένη στην εργασία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ανοικτού κώδικα, με στόχο την κοινή χρήση τεχνολογίας και τη μείωση των κινδύνων.
Ο συνασπισμός, που φέρει την ονομασία AI Alliance, θα επικεντρωθεί στην υπεύθυνη ανάπτυξη της AI, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων για την ασφάλεια της. Η ένωση των εταιρειών θα προσπαθήσει, επίσης, να αυξήσει τον αριθμό των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα -αντί των ιδιόκτητων συστημάτων που προτιμούν ορισμένες εταιρείες- να αναπτύξει νέο υλικό και να συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς ερευνητές.
Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας AI ανοικτού κώδικα, η οποία δημοσιοποιείται από τους developers για χρήση από τρίους, βλέπουν την προσέγγιση ως έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο ανάπτυξης των εξαιρετικά πολύπλοκων συστημάτων. Τους τελευταίους μήνες, η Meta κυκλοφόρησε εκδόσεις ανοικτού κώδικα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της, που αποτελούν τη βάση των AI chatbots.
«Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται ανοιχτά – περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη, να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και να εργαστούν για την ασφάλεια», δήλωσε ο Nick Clegg, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta (Facebook, Instagram).
Η ένωση των εταιρειών αναμένεται πως θα επιλέξει διοικητικό συμβούλιο και επιτροπή τεχνικής εποπτείας. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τις Oracle, Advanced Micro Devices, Intel και Stability AI, καθώς και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς όπως το University of Notre Dame και το Mass Open Cloud Alliance.
Εκτός από τον συνασπισμό κορυφαίων προγραμματιστών, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, φοιτητών και επιχειρηματικών ηγετών, «η AI Alliance σχεδιάζει να συνεργαστεί με σημαντικές υπάρχουσες πρωτοβουλίες από κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που κάνουν πολύτιμη και ευθυγραμμισμένη εργασία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης», τονίζεται χαρακτηριστικά.