Οι γυναίκες είναι οι κύριοι στόχοι του διαδικτυακού μίσους, συμπεριλαμβανομένης της υβριστικής γλώσσας, της παρενόχλησης και της υποκίνησης σεξουαλικής βίας, όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό, όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), θα πρέπει να ενθαρρύνει την ΕΕ και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε «προστατευμένα χαρακτηριστικά», όπως το φύλο και η εθνικότητα, κατά το moderation περιεχομένου.
Η μελέτη διεξήχθη στο YouTube, το Telegram, το Reddit και το X, σε τέσσερις χώρες της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022. Έδειξε ότι οι γυναίκες είναι οι κύριοι στόχοι σε όλες τις πλατφόρμες και τις εμπλεκόμενες χώρες. Άλλες ομάδες που μπαίνουν στο «στόχαστρο» είναι άτομα αφρικανικής καταγωγής, Ρομά και Εβραίοι.
Ο αριθμός των αναρτήσεων μίσους που έβαλαν στο στόχαστρο γυναίκες ήταν σχεδόν τριπλάσιος από εκείνες που στόχευσαν άτομα αφρικανικής καταγωγής, στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία, τις τέσσερις χώρες που κάλυψε η έκθεση.
«Ο τεράστιος όγκος μίσους που εντοπίσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να δημιουργήσουν έναν ασφαλέστερο διαδικτυακό χώρο για όλους», τόνισε ο επικεφαλής του FRA, Michael O’Flaherty.
Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, οι πολύ μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο – διαφορετικά, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον Οκτώβριο επίσημες έρευνες σχετικά με τις προσπάθειες των Meta, TikTok και X, γύρω από την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους. Ο FRA είπε ότι δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα από το Facebook και το Instagram για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης.