Οι ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής παρέχουν πρόσβαση σε έως και 100 εκατομμύρια μουσικά κομμάτια, είτε δωρεάν είτε με σχετικά χαμηλή μηνιαία συνδρομή. Το streaming αντιπροσωπεύει το 67% των παγκόσμιων εσόδων του τομέα της μουσικής, με ετήσια έσοδα που φτάνουν τα 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τη θέσπιση ευρωπαϊκών κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός δίκαιου και βιώσιμου περιβάλλοντος για τη streaming μουσική, αλλά και για την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 1 αποχή, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας ζητούν να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στον τομέα, καθώς αφήνουν, επί του παρόντος, την πλειοψηφία των δημιουργών να λαμβάνει πολύ χαμηλά έσοδα.
Τα λεγόμενα «pre-digital royalty rates» που ισχύουν αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αναθεωρηθούν, σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, με τους ίδιους να καταδικάζουν τα συστήματα που αναγκάζουν τους δημιουργούς να αποδέχονται χαμηλότερα ή καθόλου έσοδα με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη προβολή.
Όπως τονίζουν οι Ευρωβουλευτές, παρόλο που οι streaming πλατφόρμες κυριαρχούν στην αγορά της μουσικής και αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες που να ρυθμίζουν τον συγκεκριμένο τομέα.
«Η κατάσταση επιδεινώνεται από την πτώση της συνολικής αξίας των μουσικών προϊόντων, με τα έσοδα να συγκεντρώνονται στα χέρια μεγάλων δισκογραφικών και των πιο δημοφιλών καλλιτεχνών, την άνοδο του περιεχομένου που δημιουργείται από AI, την απάτη (από bots που χειραγωγούν τις πλατφόρμες), τη χειραγώγηση και την παράνομη χρήση μουσικού περιεχομένου από πλατφόρμες» σημειώνεται σχετικά.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκό νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να κάνουν διαφανείς τους αλγόριθμους και τα εργαλεία συστάσεων, αλλά και να εγγυώνται ότι τα ευρωπαϊκά έργα είναι ορατά και προσβάσιμα. Θα πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνεται ένας δείκτης ποικιλομορφίας για την αξιολόγηση της σειράς των διαθέσιμων ειδών και γλωσσών και την παρουσία ανεξάρτητων συγγραφέων.
Οι κανόνες θα πρέπει να υποχρεώνουν τις streaming πλατφόρμες να προσδιορίζουν τους κατόχους των δικαιωμάτων μέσω της σωστής κατανομής μεταδεδομένων, ώστε να βοηθούν στην προώθηση των έργων τους, καθώς και για να αποτρέψουν απάτες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του κόστους. Η ετικέτα θα πρέπει να ενημερώνει το κοινό για έργα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη, προσθέτουν οι Ευρωβουλευτές.
Τέλος, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει περισσότερα στην ευρωπαϊκή μουσική, συμπεριλαμβανομένων τοπικών και εξειδικευμένων καλλιτεχνών ή καλλιτεχνών από ευάλωτες κοινότητες, ώστε να προσφερθεί ένα πιο ποικίλο ρεπερτόριο, καθώς και να υποστηριχθούν οι δημιουργοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρηματικών τους μοντέλων.
«Η ιστορία επιτυχίας των υπηρεσιών streaming μουσικής έχει τα δικά της παράδοξα. Η πλειονότητα των δημιουργών και των ερμηνευτών, ακόμη και εκείνων με εκατοντάδες χιλιάδες αναπαραγωγές κάθε χρόνο, δεν λαμβάνουν αμοιβή που τους επιτρέπει να αντέξουν οικονομικά μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Είναι υψίστης σημασίας να αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι δημιουργοί στον τομέα της μουσικής, να επανεξεταστεί το μοντέλο διανομής εσόδων που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες και να διερευνηθούν αναλογικές και αποτελεσματικές λύσεις, για την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής, Ibán García Del Blanco.
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο του Ιανουαρίου 2024, που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο.