Η Ericsson συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Concordia, το Πανεπιστήμιο της Manitoba και το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, για την ανάπτυξη «ανθεκτικών και ασφαλών» δικτύων 5G, κάνοντας χρήση αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα του προγράμματος Cyber Security Innovation Network του Καναδά, που έχει δεσμευτεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και 80 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη πρωτοβουλιών κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα.
Η πρόθεση είναι να αναπτυχθούν λύσεις αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν, να προστατεύσουν και να αποτρέψουν επιθέσεις σε δίκτυα 5G και μελλοντικά 6G, όπως, επίσης, αλλά και να αναπτύξουν νέα μέσα για τον εντοπισμό επιθέσεων zero-day.
Το έργο θα διερευνήσει, επίσης, πώς οι λύσεις που βασίζονται σε AI μπορούν να προβλέψουν επερχόμενες επιθέσεις, να ανιχνεύσουν συνεχιζόμενες επιθέσεις και να εφαρμόσουν δυνατότητες «5G orchestration» για να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν νέους αμυντικούς μηχανισμούς.
«Ο Καναδάς έχει ηγετική θέση στην κυβερνοασφάλεια και οι ερευνητές και οι ειδικοί μας στην Ericsson μελετούν, εδώ και καιρό, πώς να καινοτομούν και να ασφαλίζουν καλύτερα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα», δήλωσε η Jeanette Irekvist, Πρόεδρος της Ericsson Canada.
Ο François-Philippe Champagne, Υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας, πρόσθεσε: «Σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί ώστε οι
Καναδοί να φτάσουν την πλήρη δυναμική τους γύρω από την καινοτομία και την οικονομία. Με αυτήν την επένδυση, το Cyber Security Innovation Network ενισχύει το οικοσύστημά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με συνεργασίες για τη γεφύρωση τομέων. Το National Cybersecurity Consortium, η Ericsson και οι πανεπιστημιακοί εταίροι επιδεικνύουν πώς η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού κόσμου θα εξασφαλίσει ότι οι καινοτομίες του σήμερα μπορούν να ευδοκιμήσουν στην οικονομία του αύριο».
Ξ Ericsson ισχυρίζεται πως το συγκεκριμένο project θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για τη συνεχή έρευνα των δικτύων 6G, διαβεβαιώνοντας ότι η υιοθέτηση νέων «επιχειρηματικών πλαισίων και use cases» σε κλίμακα θα δημιουργήσει άνευ προηγουμένου απαιτήσεις στα δίκτυα, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περίπλοκες απαιτήσεις ασφάλειας και απορρήτου, ενισχύοντας την ανάπτυξη «δυνητικά μη ασφαλών» συσκευών.