Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι βεβαίως ο κύριος στόχος όλων των επιχειρήσεων, όμως στην αγορά των ΤΠΕ το focus στρέφεται πλέον και στους βιώσιμους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Η Huawei, μία από τις εταιρείες που οδηγούν τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ICT, διοργάνωσε το συνέδριο Huawei Connect 2023 στο Παρίσι, και συγκεκριμένα στο εκθεσιακό κέντρο Paris Expo Porte de Versailles. Εκεί, με τη συμμετοχή καταξιωμένων στελεχών, εμπειρογνωμόνων και θεσμικών παραγόντων, παρουσίασε τεχνολογίες και στρατηγικές με τις οποίες ο επιχειρηματικός κόσμος θα μπορέσει να επιτύχει τη λεγόμενη «πράσινη ψηφιακή μετάβαση».
Το συνέδριο άνοιξε ο Ken Hu, Rotating Chairman της Huawei, αναφέροντας στον χαιρετισμό του ότι «Η Ευρώπη σημειώνει απίστευτη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εσείς οδηγείτε την παγκόσμια μετάβαση προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Η Huawei εργάζεται μαζί με τους Ευρωπαίους πελάτες και συνεργάτες μας για περισσότερα από 20 χρόνια τώρα. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο συνδέοντας ανθρώπους, ενδυναμώνοντας τις επιχειρήσεις και χτίζοντας το ψηφιακό οικοσύστημα της Ευρώπης. Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την υποστήριξή μας στην Ευρώπη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τοπική καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.»
Η πρώτη ομιλία, με τίτλο «Embrace Intelligence, Accelerate Green & Digital Transition Together», πραγματοποιήθηκε από τον Jim Lu, Senior Vice President και President of the European Region της Huawei. Πρότεινε τέσσερεις πυλώνες για την επίτευξη της εν λόγω μετάβασης στην Ευρώπη: συνδεσιμότητα παντού, έξυπνο cloud, ψηφιακή διαχείριση ενέργειας, και ανοιχτές συνεργασίες. Η σύνδεση κάθε συσκευής με δίκτυα υψηλής ταχύτητας είναι το κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, όπου τα δίκτυα υψηλής απόδοσης υποστηρίζουν μετάδοση, ανάλυση και υπολογισμό τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Με συνδέσεις παντού, το cloud είναι η κινητήρια δύναμη για τους αλγόριθμους και τους υπερυπολογιστές που χρειάζονται για να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να γίνουν έξυπνες.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία έδωσε και ο Dries Acke, Policy Director της SolarPower Europe, εστιάζοντας φυσικά στη χρήση, στις εφαρμογές και στα οφέλη της ηλιακής ενέργειας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις 10 κορυφαίες αγορές όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την ένατη θέση. Αντίστοιχα, όσον αφορά την κατανάλωση, η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση. Όλα τα παραπάνω στατιστικά περιλαμβάνουν χώρες μόνο από την Ευρώπη, και όχι παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ιδανικό σενάριο ενεργειακής απόδοσης είναι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού και οι ηλιακοί συλλέκτες, να μοιράζονται την ενέργεια και να τη διανέμουν από κοινού στα δίκτυα παροχής. Στο επόμενο στάδιο, η ενέργεια να φτάνει στο κτίριο, και αυτό να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες, χωρίς η καθεμία από αυτές να απαιτεί ξεχωριστή σύνδεση στο δίκτυο παροχής.
Η Roberta Bigliani, Group Vice President και Head of Industry Insights της IDC για την περιοχή της EMEA, μίλησε για τις οικονομικές προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των δεδομένων που συλλέγουν και αποθηκεύουν οι εταιρείες, και φυσικά για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη. Όλα αυτά βεβαίως υποστηριζόμενα από συγκεκριμένα στοιχεία, με την υπογραφή αξιοπιστίας της IDC.
Ο Luis Neves, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Global Enabling Sustainability Initiative, ξεκίνησε με τη φράση «η ανθρωπότητα άνοιξε τις πύλες της κόλασης επιτρέποντας την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης», την οποία απέδωσε στον Antοnio Guterres, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Εξέφρασε την άποψη ότι το κλίμα, οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, και η νέα γεωπολιτική κατάσταση, είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, γιατί επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την επιχειρηματικότητα σε όλο τον κόσμο. Αυτά, σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό, εντείνουν την ανάγκη να κάνουμε τον πλανήτη πιο βιώσιμο.
Από τον χώρο της πολιτικής, το παρών ως ομιλητής έδωσε ο Iban Garcia Del Blanco, Ευρωβουλευτής Σοσιαλδημοκρατών και Συντονιστής Επιτροπής Νομικών Θεμάτων. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να κάνει η Ε.Ε. ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη της πράσινης ψηφιακής μετάβασης. Αυτά περιλαμβάνουν την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα από επενδύσεις, ψηφιακές δεξιότητες, και κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια, σε συνδυασμό με συνεργασίες, όπως επίσης απαραίτητες αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο. Στόχοι είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, αλλά και η τεχνολογική αυτονόμηση της Ευρώπης.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει κάποια σημαντική προσωπικότητα της γαλλικής πραγματικότητας. Ο Μισέλ Εντουάρ Λεκλέρ, Πρόεδρος Επιτροπής Στρατηγικής στην ομώνυμη υπεραγορά E.Leclerc, μίλησε (στα γαλλικά) σχετικά με την καινοτομία προς όφελος των καταναλωτών. Ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε τη μετάβαση από τη συμβατική έννοια της πληροφορικής, στο cloud, και από εκεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Μίλησε για τα σημαντικά βήματα τεχνολογικών εξελίξεων που «μεταμόρφωσαν» το λογιστικό πλαίσιο της εταιρείας του, ενισχύοντας την ανάπτυξη της. Υπογράμμισε ότι αυτή η γρήγορη εξέλιξη τονίζει τη συμβολή της τεχνολογικής ενσωμάτωσης στη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών, αλλά και στην ώθηση της αγοράς λιανικής.
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Innovation Day», εστίασε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πως η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Huawei ανακοίνωσε παράλληλα το νέο Κέντρο Καινοτομίας στο Παρίσι, το οποίο θα αποτελέσει μία πλατφόρμα για επιπλέον συνεργασίες μεταξύ της εταιρείας και των συνεργατών της. Η Huawei θα επενδύει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο εν λόγω Κέντρο Καινοτομίας, και θα εκκινήσει αυτή την πλατφόρμα, προσφέροντας περισσότερα από 80 βιομηχανικά σενάρια στους συνεργάτες της. Το κέντρο καινοτομίας όχι μόνο θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και την καινοτομία από κοινού, αλλά θα παρέχει επίσης επαγγελματικούς πόρους για ενσωμάτωση, πιστοποίηση και υποστήριξη για τις εκάστοτε αγορές. Με το σύστημα υποστήριξης από άκρο σε άκρο για συνεργάτες, το κέντρο καινοτομίας θα αποτελέσει αναβάθμιση του Paris OpenLab, το οποίο έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 200 συνεργάτες από το 2018.
Στη διάρκεια της 2ης μέρας του συνεδρίου, μίλησε ο Chaobin Yang, Board Member και President του τμήματος ICT Products & Solutions της Huawei. Η Huawei θα συνεχίσει να καινοτομεί στον τομέα των ΤΠΕ και να βαδίζει στην εποχή του 5.5G για να αντιμετωπίσει τις βασικές απαιτήσεις της ψηφιοποίησης του κλάδου τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των βιομηχανιών δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις. Η Huawei έχει δεσμευτεί να αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα και λύσεις ICT για την εποχή του 5.5G. Αυτά τα προϊόντα διαθέτουν απλοποιημένη αρχιτεκτονική, κορυφαία ποιότητα και εξαιρετική εμπειρία χρήστη για κέντρα δεδομένων, WAN, πανεπιστημιουπόλεις, ΜΜΕ και άλλες περιπτώσεις.
Στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου, υπήρχαν επίσης περίπτερα με προϊόντα πληροφορικής και δικτύωσης της Huawei, περισσότερο για την αγορά B2B, αλλά και κάποια κατάλληλα ακόμα και για B2C πελάτες. Μεταξύ αυτών ήταν ένα σύστημα υδρόψυξης, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, αλλά και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αφού η ενεργειακή απόδοση ήταν ένα από τα κύρια θέματα. Οι περισσότερες συσκευές εκτέθηκαν αυτούσιες, όμως υπήρχαν και αρκετές μακέτες που απεικόνιζαν διάφορα σενάρια, όπως μεγάλα κέντρα δεδομένων, έξυπνα κτίρια, εφαρμογές IoT σε πόλεις, κ.α.
Στο Box μπορείτε να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες από το ρεπορτάζ του InfoCom.
Στο YouTube μπορείτε να δείτε on demand όλες τις εργασίες του συνεδρίου από το επίσημο κανάλι της Huawei.