Μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων και τεχνολογικών κολοσσών προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της υπερρύθμισης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (θεμελιώδη μοντέλα), καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στις startups ή να τις απομακρύνει από τη Γηραιά ήπειρο.
Η έκκληση πραγματοποιείται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες και οι νομοθέτες της ΕΕ εισέρχονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τους κανόνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για άλλες χώρες.
Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες αφορά στα θεμελιώδη μοντέλα, όπως το ChatGPT της OpenAI – συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται πάνω σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, έχοντας την ικανότητα να μαθαίνουν για να εκτελούν μια ποικιλία εργασιών.
«Για να γίνει η Ευρώπη μια παγκόσμια ψηφιακή δύναμη, χρειαζόμαστε εταιρείες που μπορούν να ηγηθούν στην καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας, επίσης, θεμελιώδη μοντέλα και GPAI (AI γενικής χρήσης)», υποστήριξε η DigitalEurope, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν τις Airbus, Apple, Ericsson, Google, LSE και SAP.
«Ως εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιομηχανίας, βλέπουμε μια τεράστια ευκαιρία στα θεμελιώδη μοντέλα και στην ανάδειξη καινοτόμων παικτών σε αυτόν τον χώρο, πολλοί από τους οποίους γεννήθηκαν εδώ στην Ευρώπη. Ας μην τους εξαφανίσουμε με τη ρύθμιση, προτού τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν, ή τους αναγκάσουμε να φύγουν». Τριάντα δύο ευρωπαϊκές ψηφιακές ενώσεις υπέγραψαν, επίσης, την επιστολή.
Οι υπογράφοντες, οι οποίοι σημείωσαν ότι μόλις το 3% των παγκόσμιων μονόκερων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξαν μια κοινή πρόταση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, για τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής των κανόνων, σε σχέση με τα θεμελιώδη μοντέλα και τις απαιτήσεις διαφάνειας.
Πρόσθεσαν, επίσης, ότι το τρέχον ευρύ πεδίο εφαρμογής του σχεδίου για τους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συγκρουστεί με την υφιστάμενη νομοθεσία σε ορισμένους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη.
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες απέρριψαν τις εκκλήσεις από τις δημιουργικές βιομηχανίες, σε σχέση με την αντιμετώπιση ζητημάτων γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα.
«Το ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ περιέχει ήδη διατάξεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη», υποστήριξαν χαρακτηριστικά.