Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ενέκρινε ένα νέο σύνολο κανόνων που στοχεύουν στην αποτροπή των «ψηφιακών διακρίσεων». Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να θεωρήσει υπεύθυνες τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για ψηφιακές διακρίσεις σε βάρος πελατών τους – ή για παροχή υποβαθμισμένων (ή και καθόλου) υπηρεσιών σε ορισμένες κοινότητες, με βάση το επίπεδο εισοδήματος, τη φυλή ή τη θρησκεία.
Οι νέοι κανόνες έρχονται ως μέρος του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές, του 2021, της κυβέρνησης Biden, ο οποίος απαιτεί από την FCC να αναπτύξει και να υιοθετήσει κανόνες κατά των ψηφιακών διακρίσεων. «Πολλές από τις κοινότητες που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις είναι οι ίδιες περιοχές που υποφέρουν από μακροχρόνια πρότυπα διαχωρισμού και οικονομικά μειονεκτήματα», δήλωσε η πρόεδρος της FCC, Jessica Rosenworcel, μετά την ψηφοφορία. «Δείχνει ότι το καθεστώς μειονότητας και το εισόδημα συσχετίζονται με την ευρυζωνική πρόσβαση».
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η FCC μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εάν δεν παρέχουν ίση συνδεσιμότητα «χωρίς επαρκή αιτιολόγηση», όπως οικονομικές ή τεχνικές προκλήσεις στην ανάπτυξη υπηρεσιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις συσχετίσεις μεταξύ του εισοδήματος των νοικοκυριών, της φυλής και της ταχύτητας του Διαδικτύου.
Πέρυσι, μια κοινή έκθεση από το The Markup και το Associated Press διαπίστωσε ότι η AT&T, η Verizon και άλλοι πάροχοι προσφέρουν διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τη γειτονιά. Η έκθεση αποκάλυψε ότι περιοχές με χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερους λευκούς μένουν με πιο αργές συνδέσεις, ενώ εξακολουθούν να πρέπει να πληρώνουν το ίδιο τίμημα με εκείνες που διαθέτουν μεγαλύτερες ταχύτητες. Εκείνη την εποχή, η USTelecom, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί μεγάλους παρόχους, υποστήριξε πως η υψηλότερη τιμή οφείλεται στην ανάγκη συντήρησης παλαιότερου εξοπλισμού σε ορισμένες κοινότητες.
Η FCC ήταν σχεδόν διχασμένη ως προς το νέο σύνολο κανόνων, καθώς αυτό πέρασε με ψήφους 3-2. Οι επικριτές της νέας πολιτικής υποστηρίζουν ότι οι κανόνες είναι μια υπερβολική επέκταση της εξουσίας της FCC. Ο Jonathan Spalter, Διευθύνων Σύμβουλος της USTelecom, λέει ότι η FCC «λαμβάνει υπερβολικά παρεμβατικά, αόριστα και τελικά επιβλαβή βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο Spalter προσθέτει ότι το πλαίσιο «είναι αντίθετο» στον στόχο του Κογκρέσου να παρέχει ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές των νέων κανόνων πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ευρυζωνικής κάλυψης σε όλες τις ΗΠΑ. Η FCC θα δημιουργήσει, επίσης, μια «βελτιωμένη» πύλη, όπου θα υποβάλλει και θα εξετάζει καταγγελίες για ψηφιακές διακρίσεις. Θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων, οι αναβαθμίσεις του δικτύου και η συντήρηση σε όλες τις κοινότητες, κατά την αξιολόγηση των παρόχων για πιθανές παραβιάσεις κανόνων.