Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ζητούν «επειγόντως» από την Κίνα να δώσει σαφέστερους ορισμούς σε κάποιους βασικούς όρους που χρησιμοποιούνται στους κανόνες γύρω από τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων, προειδοποιώντας, επίσης, ότι θα σπαταλήσουν εκατομμύρια ευρώ για την αποθήκευση μη ευαίσθητων δεδομένων στη χώρα.
Το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα κάλεσε τις κινεζικές αρχές να «δώσουν ακριβείς ορισμούς τόσο για τα “σημαντικά δεδομένα” όσο και για τις “προσωπικές πληροφορίες”», όπως περιγράφονται στους κανόνες, ζητώντας να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η προτεινόμενη χαλάρωση ορισμένων πτυχών των κανονισμών που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει αυστηροποιήσει τους νόμους για τα δεδομένα, εν μέσω της αυξημένης εστίασης του προέδρου Xi Jinping στην εθνική ασφάλεια. Οι ξένες εταιρείες φοβούνται ότι η έλλειψη σαφήνειας θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες στη λειτουργία τους.
«Από τότε που εισήχθη ο νόμος για την κυβερνοασφάλεια το 2017, δεν υπάρχει σαφής ορισμός των “σημαντικών δεδομένων”. Αυτά είναι έξι χρόνια», είπε ο Stefan Bernhart, αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης που βασίζεται σε έρευνα μελών σχετικά με τον αντίκτυπο των κινεζικών κανονισμών γύρω από τα δεδομένα.
Η BASF, η Maersk, η Siemens και η Volkswagen βρίσκονται μεταξύ των μελών του επιμελητηρίου. «Πολλοί από τους νόμους, τις κατευθυντήριες γραμμές και τα μέτρα στερούνται εξειδίκευσης, γεγονός που θέτει σοβαρές λειτουργικές προκλήσεις και προκλήσεις συμμόρφωσης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα», αναφέρει η έκθεση.
«Τα ερωτήματα σχετικά με το αν είμαι ή όχι στη σωστή πλευρά του νόμου μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση», είπε ο Bernhart, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να κάνει τις μικρότερες επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις επενδύσεις στην Κίνα. Η έκθεση του επιμελητηρίου απηχεί πρόσφατα σχόλια ενός αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είπε τον Σεπτέμβριο ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν για την έλλειψη σαφήνειας στους νόμους περί δεδομένων της Κίνας.
Η Κίνα έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από τις αξιολογήσεις ασφάλειας των εξαγωγών δεδομένων για δραστηριότητες όπως το διεθνές εμπόριο, η ακαδημαϊκή συνεργασία, η διασυνοριακή παραγωγή και το μάρκετινγκ, που δεν περιέχουν προσωπικά στοιχεία ή σημαντικά δεδομένα, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από ξένα επιχειρηματικά επιμελητήρια και δικηγόρους.
«Η δημοσίευση του σχεδίου θεωρήθηκε ως ένα μήνυμα από την κινεζική κυβέρνηση, ότι ακούει τις ανησυχίες των επιχειρήσεων και ότι είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να τις αντιμετωπίσει» τόνισε το επιμελητήριο, προσθέτοντας ότι τα μέλη του αναμένουν πως το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Ο πιο κοινός τύπος δεδομένων που μεταφέρουν ευρωπαϊκές εταιρείες στο εξωτερικό είναι τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων και ακολουθούν τα προσωπικά στοιχεία προμηθευτών και πελατών, το 96% των οποίων αποστέλλεται στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών και σε άλλα περιφερειακά γραφεία.
Το ένα τρίτο των εταιρειών ανέφερε ότι θα τους κόστιζε «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» για να αποθηκεύσουν τα δεδομένα στην Κίνα, εάν αποτύχουν στην αξιολόγηση ασφάλειας που απαιτείται από τις αρχές. Πάνω από το 10 τοις εκατό των επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα τους κόστιζε «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». Μόνο το 6% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι μεταφέρει «σημαντικά δεδομένα» στο εξωτερικό.