Ένα σύνολο από 47 χώρες εξέδωσαν κοινή δέσμευση, βάσει της οποίας θα εφαρμόσουν, στα εγχώρια νομικά τους συστήματα, το «Πλαίσιο Αναφοράς Κρυπτογραφικών Περιουσιακών Στοιχείων» (CARF), το νέο διεθνές πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε το CARF το 2022. Το συγκεκριμένο πλαίσιο, μετά από εντολή που δόθηκε από την G20, απαιτεί αναφορά σχετικά με τον τύπο των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων – είτε μέσω μεσάζοντα είτε μέσω παρόχου υπηρεσιών.
Οι συντάκτες της δήλωσης σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν συμφωνίες για να ξεκινήσουν οι ανταλλαγές πληροφοριών έως το 2027. Σύμφωνα με το κείμενο, «η ευρεία, συνεπής και έγκαιρη εφαρμογή του CARF θα βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε τη φορολογική συμμόρφωση και να καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, η οποία μειώνει τα δημόσια έσοδα και αυξάνει την επιβάρυνση αυτών που πληρώνουν τους φόρους τους».
Ο κατάλογος των χωρών που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία εμφανίζει τα 38 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ αλλά και ορισμένους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς παραδείσους. Ωστόσο, έχοντας επίκεντρο την Ευρώπη, χάνει κρίσιμες αγορές όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Τουρκία. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε μία αφρικανική χώρα και μόνο δύο της Λατινικής Αμερικής – η Χιλή και η Βραζιλία. Συμπεριλαμβάνεται, φυσικά, η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Ως δικαιοδοσίες που φιλοξενούν ενεργές αγορές crypto, σκοπεύουμε να εργαστούμε για την ταχεία μεταφορά του CARF στο εσωτερικό δίκαιο και την έγκαιρη ενεργοποίηση των συμφωνιών ώστε να ξεκινήσουν οι ανταλλαγές έως το 2027, με την επιφύλαξη των εθνικών νομοθετικών διαδικασιών που ισχύουν.
«Καλούμε άλλες δικαιοδοσίες να συμμετάσχουν μαζί μας, με στόχο την ενίσχυση του παγκόσμιου συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, που δεν αφήνει κρυψώνες για φοροδιαφυγή», καταλήγει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.