Η βρετανική Ofcom εξέδωσε νέες οδηγίες για τις τεχνολογικές πλατφόρμες, από τις οποίες απαιτεί να λάβουν πιο σκληρά μέτρα κατά του επιβλαβούς και παράνομου περιεχομένου.
Η Ofcom ελπίζει πως κολοσσοί όπως η Google, η Apple, η Meta, η Amazon και η Microsoft θα ακολουθήσουν τις οδηγίες της, αφού ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ έδωσε το «πράσινο φως» για τη νομοθεσία, που είναι γνωστή ως «Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».
Ο νόμος δίνει στην εποπτική αρχή τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων των εταιρειών για παραβάσεις, ακόμη και να επιβάλει ποινές φυλάκισης σε στελέχη, μετά από επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις.
Η Ofcom αναφέρθηκε σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «νέους κώδικες πρακτικής» για τις ψηφιακές πλατφόρμες, τους οποίους θέλει να ακολουθούν ώστε να περιορίσουν το επιβλαβές και τοξικό περιεχόμενο με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι χρήστες -ιδιαίτερα τα παιδιά- στο διαδίκτυο.
Οι κώδικες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ofcom δεν είναι δεσμευτικοί και λειτουργούν ως «ασφαλές λιμάνι», πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, εφόσον το επιθυμούν.
Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως απαιτείται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να δείξουν στη ρυθμιστική αρχή ότι λαμβάνουν μέτρα για να «καθαρίσουν» τις υπηρεσίες τους από παράνομο περιεχόμενο.
Η Ofcom συνιστά στις υπηρεσίες να εφαρμόζουν μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι οι ομάδες εποπτείας περιεχομένου διαθέτουν κατάλληλους πόρους και εκπαίδευση και ότι τα συστήματα επισήμανσης περιεχομένου είναι εύκολα στη χρήση.
Η αρχή ζητά, επίσης, από τις πλατφόρμες να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να αποκλείουν άλλους, αλλά και να εφαρμόζονται αξιολογήσεις κινδύνου, όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στους αλγόριθμους με τους οποίους γίνονται οι συστάσεις φίλων.
Πέρα από αυτό, οι διαδικτυακές πλατφόρμες καλούνται να υιοθετήσουν μια σειρά βημάτων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, της απάτης και της τρομοκρατίας.
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μιας τεχνολογίας για τον εντοπισμό και την αφαίρεση τέτοιου υλικού – με άλλα λόγια, οι εταιρείες θα πρέπει να συνδυάζουν «ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα» για μεμονωμένα κομμάτια περιεχομένου με μια βάση δεδομένων γνωστού παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.
Η Ofcom τόνισε ότι δεν θέλει να «σπάσει» την κρυπτογράφηση «από άκρο σε άκρο», έναν μηχανισμό που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το Signal για να επιτρέψουν στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα με ασφάλεια. Αυτό είναι ένα μεγάλο σημείο διαμάχης για αυτές τις πλατφόρμες, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αναγκαστούν να «αποδυναμώσουν» την κρυπτογράφηση.
Η ρυθμιστική αρχή θα ζητήσει σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις προτάσεις. Η περίοδος διαβούλευσης θα κλείσει στις 23 Φεβρουαρίου του 2024 και μετά η Ofcom θα δημοσιεύσει τις τελικές εκδόσεις των οδηγιών, το αργότερο μέσα στον χειμώνα του 2024. Μετά την έκδοση τους, οι υπηρεσίες θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να πραγματοποιήσουν αξιολογήσεις κινδύνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δική της νομοθεσία, το Digital Services Act, ενώ αρκετοί Αμερικανοί νομοθέτες προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν τον νόμο Section 230, ο οποίος παρέχει στις πλατφόρμες απαλλαγή από την ευθύνη για όσα δημοσιεύουν οι χρήστες τους.