Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ITU, Tomas Lamanauskas, ισχυρίστηκε, κατά τη διάρκεια του World Internet Conference που πραγματοποιείται στην Κίνα, ότι έχει εντοπιστεί μια «σύνδεση» μεταξύ της υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών και της προόδου σε πολλούς από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του οργανισμού.
Η συγκεκριμένη αναφορά πραγματοποιήθηκε καθώς ο Lamanauskas μίλησε για τη σημασία της κάλυψης ενός κενού στον τομέα της συνδεσιμότητας, που εξακολουθεί να επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Lamanauskas δήλωσε ότι στις βασικές παγκόσμιες προκλήσεις περιλαμβάνεται η έλλειψη πρόσβασης στο Διαδίκτυο για 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με τα τεράστια ελλείμματα στη χρηματοδότηση επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Δεν είναι περίεργο ότι το digital εξακολουθεί να κυριαρχεί στις παγκόσμιες συζητήσεις πολιτικής». «Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωρά όλο και πιο γρήγορα, με τεράστιες δυνατότητες. Αλλά οι προκλήσεις «προχωρούν επίσης το ίδιο γρήγορα. Εναπόκειται σε εμάς να καθορίσουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το ψηφιακό μέλλον».
Υποστήριξε ότι οι υποδομές αποτελούν πλέον θεμέλιο της καθημερινής ζωής, τονίζοντας την ανάγκη για χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ώστε να γίνει πιο προσιτή η ανάπτυξη κρίσιμων δικτύων.
Ο Lamanauskas πρόσθεσε ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, είναι περιεκτικές και δεν δημιουργούν νέα ψηφιακά χάσματα, καθώς οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της εργασίας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Κίνα στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με την ψηφιακή συνεργασία για την ανάπτυξη και την τεχνητή νοημοσύνη, που ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της ITU για καθολική συνδεσιμότητα και βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Lamanauskas προειδοποίησε ότι ο κόσμος «τρέχει αντίθετα με το ρολόι» όσον αφορά στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, με την «ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης» της ITU να φτάνει «φέτος στα μισά, ενώ είμαστε κατά μόλις 15 τοις εκατό σε καλό δρόμο».