Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, ανακοίνωσε ότι, βάσει μιας νέας συμφωνίας, μια σειρά από κυβερνήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούν δοκιμές σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης οκτώ κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών, προτού αυτά κυκλοφορήσουν.
Κλείνοντας τη διήμερη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, που πραγματοποιήθηκε στο Bletchley Park, ο Sunak ανακοίνωσε τη συμφωνία που υπέγραψαν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μέχρι τώρα, οι μόνοι άνθρωποι που δοκίμαζαν την ασφάλεια των νέων μοντέλων AI ήταν οι ίδιες οι εταιρείες που τα ανέπτυσσαν. Αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε ο Sunak, σε μια αίθουσα που ήταν γεμάτη με δημοσιογράφους.
«Κυβερνήσεις και εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία ορόσημο. Θα εργαστούμε μαζί για να δοκιμάσουμε την ασφάλεια των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, πριν από την κυκλοφορία τους. Αυτό κατέστη δυνατό με την απόφαση που έλαβα μαζί με την Αντιπρόεδρο [των ΗΠΑ], Kamala Harris, ώστε οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αμερικής να ιδρύσουν κορυφαία παγκόσμια ινστιτούτα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. προσφέροντας τη δυνατότητα στον δημόσιο τομέα να δοκιμάσει τα πιο προηγμένα μοντέλα».
Ο Sunak είπε ότι μια σειρά από εταιρείες -Amazon Web Services, Anthropic, Google, DeepMind, Inflection AI, Meta, Microsoft, Mistral AI και Open AI- συμφώνησαν να «εμβαθύνουν» την πρόσβαση που έχει ήδη δοθεί στο Frontier AI Taskforce, τον «πρόδρομο» του νέου ινστιτούτου. Επί του παρόντος, η πρόσβαση παρέχεται σε εθελοντική βάση, αν και, βάσει σχετικού εκτελεστικού διατάγματος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει δεσμευτικές απαιτήσεις για την πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες.
Ο Sunak παρουσίασε, επίσης, περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με μια σειρά από χώρες, σε σχέση με τη σύσταση διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής για τους κινδύνους της frontier AI – όπως χαρακτηρίζονται τα μοντέλα με δυνατότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.
Βασισμένη στο μοντέλο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η συγκεκριμένη συμβουλευτική επιτροπή θα συγκροτηθεί από εκπροσώπους των 28 χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής. Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι θα παράσχει γραμματειακή υποστήριξη.
Το πάνελ θα υποστηρίξει, επίσης, τον ακαδημαϊκό Yoshua Bengio στη σύνταξη της έκθεσης «State of Science» σχετικά με τους κινδύνους και τις δυνατότητες της frontier AI. Η έκθεση δεν θα κάνει συστάσεις, αλλά θα αναφέρεται στη χάραξη πολιτικής σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Θα δημοσιευθεί πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Κορέα, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.