Η Βρετανία δημοσίευσε το «Bletchley Declaration», μια συμφωνία μεταξύ χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, με στόχο την ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών συνεργασίας για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Η δήλωση, που πραγματοποιήθηκε από 28 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιεύτηκε την ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια της AI, που φιλοξενείται στο Bletchley Park, στην Αγγλία.
«Η Διακήρυξη εκπληρώνει τους βασικούς στόχους της συνόδου κορυφής για τη δημιουργία κοινής συμφωνίας και ευθύνης για τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και μια μελλοντική διαδικασία διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την έρευνα στην frontier AI, ιδίως μέσω μεγαλύτερης επιστημονικής συνεργασίας», ανέφερε η Βρετανία.
Η δήλωση ενθάρρυνε την ύπαρξη διαφάνειας και λογοδοσίας από τους φορείς που αναπτύσσουν τεχνολογία frontier AI, στα σχέδιά τους για τη μέτρηση, την παρακολούθηση και τον μετριασμό των δυνητικά επιβλαβών ικανοτήτων.
«Πρόκειται για ένα ορόσημο που βλέπει τις μεγαλύτερες δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο να συμφωνούν σχετικά με την επείγουσα ανάγκη κατανόησης των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης – συμβάλλοντας στη διασφάλιση του μακροπρόθεσμου μέλλοντος για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak.
Μέσω της συμφωνίας, καθορίζεται μια ατζέντα δύο αξόνων, που επικεντρώνει στον εντοπισμό των κινδύνων και στην οικοδόμηση της επιστημονικής κατανόησής τους, καθώς και στη συγκρότηση πολιτικών μεταξύ των χωρών για τον μετριασμό τους.
«Αυτό περιλαμβάνει, παράλληλα με την αυξημένη διαφάνεια από ιδιωτικούς φορείς, κατάλληλες μετρήσεις αξιολόγησης, εργαλεία για δοκιμές ασφάλειας και ανάπτυξη σχετικών δυνατοτήτων του δημόσιου τομέα και επιστημονικής έρευνας», ανέφερε η δήλωση.
Ιδρύεται το United States AI Safety Institute
Λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, παρουσίασε ένα εκτελεστικό διάταγμα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η Αντιπρόεδρος, Kamala Harris, ανακοίνωσε, στη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνει η Μεγάλη Βρετανία για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, μια σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση επί του θέματος.
Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία βρίσκεται η ίδρυση του United States AI Safety Institute, η πρώτη έκδοση του σχεδίου σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και μια δήλωση σχετικά με τις υπεύθυνες στρατιωτικές εφαρμογές γύρω από την αναδυόμενη τεχνολογία.
«Ο Πρόεδρος Biden και εγώ πιστεύουμε ότι όλοι οι ηγέτες, από την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, έχουν ηθικό και κοινωνικό καθήκον να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετείται και προωθείται με τρόπο που προστατεύει το κοινό από πιθανή βλάβη και διασφαλίζει ότι ο καθένας μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της», είπε η Harris.
«Όπως η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλο καλό, έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, από κυβερνοεπιθέσεις με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνούν οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν, έως βιοόπλα με τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων». Οι υπαρξιακές απειλές που παρουσιάζουν τα συστήματα της generative τεχνητής νοημοσύνης ήταν κεντρικό θέμα της συνόδου.
«Για να ορίσουμε την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα του κινδύνου της – απειλές για την ανθρωπότητα συνολικά, απειλές για άτομα, για τις κοινότητές μας και τους θεσμούς μας και απειλές για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς μας», συνέχισε. «Για να βεβαιωθούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ασφαλής, πρέπει να διαχειριστούμε όλους αυτούς τους κινδύνους».
Για το σκοπό αυτό, η Harris ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, ιδρύει το Ινστιτούτο Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών (United States AI Safety Institute – US AISI), στο πλαίσιο του NIST. Θα είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία και τη δημοσίευση όλων των κατευθυντήριων γραμμών, των δοκιμών, των βέλτιστων πρακτικών και άλλων, για τη δοκιμή και την αξιολόγηση δυνητικά επικίνδυνων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Το AISI θα είναι επίσης επιφορτισμένο με την παροχή τεχνικής καθοδήγησης στους νομοθέτες και τις αρχές επιβολής του νόμου, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού περιεχομένου που έχει δημιουργηθεί μέσω AI, του μετριασμού των διακρίσεων λόγω τεχνητής νοημοσύνης και της διασφάλισης της διαφάνειας στη χρήση.
Επιπλέον, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού πρόκειται να δημοσιεύσει, προς δημόσια διαβούλευση, το πρώτο προσχέδιο πολιτικής καθοδήγησης της αμερικανικής κυβέρνησης, σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβέρνηση. Το σχέδιο περιγράφει τα βήματα που μπορεί να λάβει η εθνική κυβέρνηση για να «προωθήσει την υπεύθυνη καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη», διατηρώντας παράλληλα τη διαφάνεια και προστατεύοντας τους ομοσπονδιακούς εργαζομένους από αυξημένη επιτήρηση και εκτόπιση θέσεων εργασίας. Αυτό το προσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη θέσπιση διασφαλίσεων στη σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών του δημόσιου τομέα.
Οι επόμενες συναντήσεις
Η Νότια Κορέα θα φιλοξενήσει την επόμενη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης σε έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε η Βρετανία, στην εναρκτήρια συνόδου κορυφής στο Bletchley Park. Η τρίτη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από τη Γαλλία, σε ένα χρόνο.