Η ΕΕ και η Ιαπωνία κατέληξαν σε συμφωνία για τις διασυνοριακές ροές δεδομένων, κάτι που αναμένεται πως θα κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου «ευκολότερη, λιγότερο δαπανηρή και πιο αποτελεσματική», όπως αναφέρει η Κομισιόν.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών εμπορίου του G7 στην Ιαπωνία, της οποίας προήδρευσαν από κοινού ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Valdis Dombrovskis, και οι Ιάπωνες υπουργοί εμπορίου και εξωτερικών υποθέσεων. Μετά την επικύρωση της, οι όροι της θα συμπεριληφθούν στη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ΕΕ και η Ιαπωνία «είναι δύο από τις μεγαλύτερες ψηφιακές οικονομίες στον κόσμο. Αυτό το deal αποτελεί ορόσημο στις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση της ψηφιοποίησης των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Οι διασυνοριακές ροές δεδομένων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για αυτήν την εξέλιξη. Θέτουν τα θεμέλια για μια κοινή προσέγγιση στο ψηφιακό εμπόριο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στον ψηφιακό προστατευτισμό και τους αυθαίρετους περιορισμούς» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συμφωνία αναμένεται πως θα προσφέρει οφέλη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά τομέων, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις μεταφορές, έως το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Θα τους επιτρέψει να χειρίζονται τα δεδομένα αποτελεσματικά, χωρίς δυσκίνητες διοικητικές απαιτήσεις ή απαιτήσεις αποθήκευσης, παρέχοντας τους ένα προβλέψιμο νομικό περιβάλλον στο οποίο θα ευημερούν. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η κατάργηση των δαπανηρών απαιτήσεων εντοπισμού δεδομένων, μια περιττή επιβάρυνση για τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές επιχειρήσεις. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα υποχρεούνται να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους τοπικά».
Η ΕΕ στοχεύει να συμπεριλάβει σύγχρονους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο στις συμφωνίες της με τους διάφορους εμπορικούς εταίρους. Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας και η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ περιλαμβάνουν παρόμοιους κανόνες. Επιπλέον, η έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ψηφιακού εμπορίου με τη Σιγκαπούρη, ενώ θα προχωρήσει σε παρόμοιο deal και με τη Νότια Κορέα.
Η οικονομία των δεδομένων, όπως τονίζει η Κομισιόν, αναπτύσσεται γρήγορα εντός της ΕΕ. Η αξία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 υπολογίστηκε σε 325 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ αναμένεται πως θα τριπλασιαστεί έως το 2025, φτάνοντας τα 830 δισεκατομμύρια ευρώ – 5,8% του συνολικό ΑΕΠ της ΕΕ. Για την Ιαπωνία, η οικονομία των δεδομένων εκτιμήθηκε ότι αντιπροσώπευε το 1,2% του ΑΕΠ το 2019.
«Γι’ αυτό είναι μια συμφωνία ορόσημο», ανέφερε ο Dombrovskis. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή δεδομένων και να μας βοηθήσουμε στη διαμόρφωση παγκόσμιων κανόνων για τις ροές δεδομένων».