Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που παρέχει κανόνες σχετικά με τη generative τεχνητή νοημοσύνη.
Το διάταγμα προβλέπει οκτώ στόχους: τη δημιουργία νέων προτύπων για την ασφάλεια της AI, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προώθηση της δικαιοσύνης και των πολιτικών δικαιωμάτων, την υποστήριξη των καταναλωτών, των ασθενών και των φοιτητών, την υποστήριξη των εργαζομένων, την προώθηση της καινοτομίας και του ανταγωνισμού, την προώθηση της «ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», αλλά και το να διασφαλίσει την υπεύθυνη και αποτελεσματική χρήση της από την κυβέρνηση.
Μια σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών έχουν επιφορτιστεί με τη δημιουργία προτύπων για την προστασία από τη χρήση AI για την κατασκευή βιολογικών υλικών, τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τον έλεγχο περιεχομένου και τη δημιουργία προηγμένων προγραμμάτων κυβερνοασφάλειας.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Ασφάλειας (NIST) θα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη προτύπων γύρω από μοντέλα υψηλής επικινδυνότητας πριν από τη δημόσια κυκλοφορία τους, ενώ το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καλούνται να αντιμετωπίσουν την πιθανή απειλή της τεχνητής νοημοσύνης στις υποδομές, σε σχέση με χημικούς, βιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους, αλλά και στην κυβερνοασφάλεια. Οι developers μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει, επίσης, να μοιράζονται τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden είπε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης, ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια ισχύουν κυρίως για τα μελλοντικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. «Δεν πρόκειται να ανακαλέσουμε τα διαθέσιμα στο κοινό μοντέλα, που είναι εκεί έξω», είπε ο αξιωματούχος. «Τα υπάρχοντα μοντέλα εξακολουθούν να υπόκεινται στους ισχύοντες κανόνες κατά των διακρίσεων».
Για να προστατεύσει το απόρρητο των χρηστών, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει κανονισμούς περί του απορρήτου των δεδομένων. Το διάταγμα επιδιώκει, επίσης, ομοσπονδιακή υποστήριξη για την ανάπτυξη τεχνικών και τεχνολογιών «διατήρησης της ιδιωτικότητας». Το ίδιο διάταγμα στοχεύει και στην αποτροπή της χρήσης AI για διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των αλγοριθμικών διακρίσεων και της διασφάλισης της δικαιοσύνης κατά τη χρήση της τεχνολογίας για την καταδίκη, την αποφυλάκιση και την επιτήρηση.
Οι αμερικανικές αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν το πλήγμα σε θέσεις εργασίας και να συντάξουν μια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Ο Λευκός Οίκος θέλει να ενθαρρύνει περισσότερους εργαζομένους να εργαστούν στο οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης και διέταξε την έναρξη ενός National AI Research Resource, για την παροχή βασικών πληροφοριών σε φοιτητές και ερευνητές και την πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια για μικρές επιχειρήσεις. Ζήτησε, επίσης, την ταχεία πρόσληψη ειδικών σε σχετικές κυβερνητικές θέσεις.
Η κυβέρνηση Biden κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά μια Διακήρυξη Δικαιωμάτων AI, που περιγράφει ένα σύνολο αρχών που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές αργότερα μετατράπηκαν σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του Λευκού Οίκου και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Google, OpenAI, Nvidia και Adobe.
Όμως, ένα εκτελεστικό διάταγμα δεν αποτελεί μόνιμο νόμο και γενικά διαρκεί μόνο κατά τη διακυβέρνηση του Biden. Οι νομοθέτες εξακολουθούν να συζητούν πώς θα ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη, αν και ορισμένοι πολιτικοί είπαν ότι θέλουν να ψηφίσουν σχετικούς νόμους πριν από το τέλος του έτους. Παρατηρητές του κλάδου είπαν ότι το εκτελεστικό διάταγμα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στην παροχή προτύπων γύρω από τη generative τεχνητή νοημοσύνη.