Δεν έχει διαμορφωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο κυβερνητικής θέσης, η τελική γνώμη της Ελλάδας αναφορικά με το αποκαλούμενο fair share, τη συμμετοχή δηλαδή των εταιρειών περιεχομένου στο κόστος ανάπτυξης των δικτύων, όπως ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι το θέμα υποβαθμίζεται, τουλάχιστον σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέπεμπε μήνυμα ότι επίκεινται αποφάσεις στην κατεύθυνση των όσων ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Είναι άλλωστε συνήθης πρακτική στην ΕΕ, όταν σε ένα τέτοιου τύπου ζήτημα δεν υπάρχει ομοφωνία, να εγκαταλείπεται προσωρινά προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών τηλεπικοινωνιών στη Λεόν της Ισπανίας την προηγούμενη εβδομάδα, το θέμα του fair share δεν συζητήθηκε, τουλάχιστον στο πλαίσιο της επίσημης ατζέντας.
Η Ελλάδα, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και ενώ είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, κλήθηκε να πει την άποψή της για το θέμα σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων των χωρών μελών της ΕΕ. Τότε, η άποψη που εκφράστηκε ήταν υπέρ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Στη συνέχεια, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε νέα πολιτική ηγεσία η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια σχετική δήλωση με την οποία να αποτυπώνεται με σαφήνεια η άποψη της χώρας για το εν λόγω θέμα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου και Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είναι προσεκτικοί όταν αναφέρονται στο fair share.
Όπως εκτιμάται σε αυτή τη φάση εξετάζουν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, μέσα από τις συναντήσεις που έχουν με τα ανώτατα στελέχη τόσο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων όσο και των παρόχων περιεχομένου, καθώς και τις εξελίξεις στην ΕΕ, προκειμένου, εφόσον τελικά κληθούν, να λάβουν θέση για το επίμαχο ζήτημα.