Experts από κυβερνητικούς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα, την τεχνολογία, την κοινωνία των πολιτών και τον ακαδημαϊκό χώρο, ανέλαβαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για το καλό της ανθρωπότητας.
Τα μέλη του AI Advisory Body, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, θα εξετάσουν τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και το παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο της τεχνολογίας.
Ο Guterres αναφέρθηκε στην εξαιρετική πρόοδο που υπήρξε στις δυνατότητες και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ άλλων μέσω των των chatbots, του voice cloning, των image generators και των εφαρμογών βίντεο.
«Η μετασχηματιστική δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης για τα καλά είναι δύσκολο ακόμη να κατανοηθεί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος, καθώς οι χώρες βλέπουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πραγματοποιούν προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανατροπή αυτής της κατάστασης», είπε. «Θα μπορούσε να ενισχύσει τη δράση για το κλίμα και τις προσπάθειες για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030».
Ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κλιμακώσει και να ενισχύσει το έργο των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των Ηνωμένων Εθνών – από την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση κρίσεων έως την ανάπτυξη υπηρεσιών δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.
Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, παρουσιάζει «τη δυνατότητα υπέρβασης των ξεπερασμένων τεχνολογιών και παροχής υπηρεσιών απευθείας σε ανθρώπους, εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες». Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί υπεύθυνα και θα γίνει προσβάσιμη σε όλους, πρόσθεσε.
Σήμερα, η τεχνογνωσία συγκεντρώνεται σε μια σειρά εταιρειών και χωρών, τις οποίες προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν «να βαθύνουν τις παγκόσμιες ανισότητες και να μετατρέψουν το ψηφιακό χάσμα σε χάσματα».
Οι πιθανές βλάβες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επιταχυνόμενη διάδοση της παραπληροφόρησης, την εδραίωση της μεροληψίας και των διακρίσεων, την παρακολούθηση και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, την απάτη και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, η κακόβουλη χρήση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, να αποδυναμώσει την κοινωνική συνοχή και να απειλήσει τη δημοκρατία.
Το Συμβουλευτικό Σώμα αποτελείται από 39 εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Το Σώμα αναμένεται να κάνει συστάσεις έως το τέλος του έτους στους τομείς της ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, της κοινής κατανόησης των κινδύνων, των προκλήσεων και των βασικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων αξιοποίησης της για την επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι συστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία του Summit of the Future τον προσεχή Σεπτέμβριο, με στόχο την επιβεβαίωση της δέσμευσης για βιώσιμη ανάπτυξη, και συγκεκριμένα τις διαπραγματεύσεις γύρω από το προτεινόμενο Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο.
Θα εξεταστεί, επίσης, η απάντηση στις αναδυόμενες προκλήσεις και τα υπάρχοντα κενά, ώστε η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης να είναι πιο αποτελεσματική.