Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου ινστιτούτου για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό μιας νέας παγκόσμιας ομάδας ειδικών για την αναδυόμενη τεχνολογία.
Σε μια ομιλία του που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, ο Sunak παρουσίασε το όραμά του για την παγκόσμια σύνοδο κορυφής AI του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει ένα όργανο που θα διερευνήσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και θα τους μοιραστεί με παγκόσμιους εταίρους.
«Μπορώ να ανακοινώσω ότι θα ιδρύσουμε το πρώτο Ινστιτούτο Ασφάλειας για την AI στον κόσμο, εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο». «Θα προωθήσει τις γνώσεις του κόσμου για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και θα εξετάσει προσεκτικά, θα αξιολογήσει και θα δοκιμάσει νέους τύπους τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να κατανοήσουμε για τι είναι ικανό κάθε νέο μοντέλο, να διερευνήσει όλους τους κινδύνους, όπως μεροληψία και παραπληροφόρηση μέχρι τους ακραίους κινδύνους. Θα κάνουμε το έργο του AI Safety Institute διαθέσιμο στον κόσμο».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το νέο ινστιτούτο θα βασιστεί στο έργο της υπάρχουσας βρετανικής ομάδας Frontier AI Taskforce, στην οποία, όπως είπε, έχει ήδη παραχωρηθεί «προνομιακή πρόσβαση» στα τεχνολογικά μοντέλα κορυφαίων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι Google DeepMind, Anthropic και OpenAI.
Το ινστιτούτο θα παρέχει ορισμένες πληροφορίες δημόσια, αλλά θα περιορίσει πιο ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια για μια μικρότερη ομάδα κυβερνήσεων, όπως δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος με στενή κατανόηση της συνόδου. «Το μελλοντικό όραμα είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μοντέλων πριν κυκλοφορήσουν», υπογράμμισε ο Sunak.
Ο Sunak είπε, επίσης, ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα νέο ερευνητικό δίκτυο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, με πρότυπο τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ώστε να δημοσιεύσει μια επιστημονική έκθεση για την κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.
«Θα προτείνω να δημιουργήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα οριστεί από τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής για τη δημοσίευση μιας επιστημονικής έκθεσης σε σχέση με την κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης».
Σύμφωνα με τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου, το νέο σώμα θα διακρίνεται από τα υπάρχοντα ερευνητικά δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Franco-Canadian led Global Partnership on Artificial Intelligence, ενώ θα συμπεριλαμβάνει και κινεζική εκπροσώπηση.
Ο Sunak εξήγησε πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα «πιέσει σκληρά» για να συμφωνήσει σε μια διεθνή δήλωση σχετικά με τη φύση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης. «Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όλες τις κορυφαίες δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», είπε ο Sunak.