Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, φάνηκε να «υποβαθμίζει» το αίτημα για την θέσπιση ενός «fair share», βάσει του οποίου οι εταιρείες του Big Tech θα κληθούν να συνεισφέρουν στο κόστος για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σκιαγραφώντας ένα ευρύτερο όραμα για τη διαμόρφωση των telecoms.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο «μικροσκόπιο» του Breton βρέθηκε η νομοθεσία που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια εκδοχή της ιδέας του «δίκαιου μεριδίου». Φαίνεται, ωστόσο, πως ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονη αντίδραση από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η θητεία του λήγει το επόμενο έτος.
Την Τρίτη, δήλωσε ότι η εξέταση της πρότασης έχει μεταφερθεί για το μέλλον, πιθανότατα μετά τη θητεία του, κάτι που ενδεχομένως αποτελεί «πλήγμα» για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που πίστευαν ότι ήταν η ευκαιρία τους να πείσουν τις τεχνολογικές εταιρείες να επενδύσουν στα δίκτυά τους.
Ο Breton ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η πρωτοβουλία για το «fair share» έχει «παγώσει», μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στο Λεόν της Ισπανίας. Ο Επίτροπος απάντησε ότι η Κομισιόν θα ασχοληθεί με το θέμα σε μια λευκή βίβλο που αναμένεται το 2024 και θα εξετάσει, επίσης, μια μελλοντική νομοθεσία, που φέρει την ονομασία Digital Network Act.
«Δεν είναι θέμα επίλυσης ενός μεμονωμένου προβλήματος, όπως το “δίκαιο μερίδιο”», αλλά να «προσπαθήσουμε να καθορίσουμε το κοινό όραμα που χρειαζόμαστε για την ήπειρό μας», τόνισε ο Breton.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα πολύ ευρύτερο όραμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην Ισπανία. Αυτό το όραμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενοποίηση, προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων και μείωση του ρυθμιστικού φόρτου για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Η υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, María González Veracruz, δήλωσε ότι ήταν έξυπνο να διευρυνθεί η συζήτηση, καθώς τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μια χαμένη ευκαιρία, καθώς δεν υπήρχε ευκαιρία στο τραπέζι», είπε η González Veracruz. «Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις μια εφικτή στρατηγική και πλειοψηφίες, κοινό έδαφος, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις».
Ωστόσο, η συζήτηση για το δίκαιο μερίδιο δεν έχει τελειώσει. Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας, Adolfo Urso, υποστήριξε την ιδέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λέγοντας ότι «όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να συμβάλλουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των υποδομών».
Σύμφωνα με τον Urso, τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής δημόσιας διαβούλευσης καταδεικνύουν ότι «υπάρχει ουσιαστική πόλωση μεταξύ των ενδιαφερομένων του κλάδου». Ζήτησε από την Κομισιόν να αναλύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο που έχει η διαδικτυακή κίνηση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στα δίκτυα.
Ο Breton εξέφρασε και άλλες ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Για παράδειγμα, ενώ η Ευρώπη διαθέτει κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με τη σουηδική Ericsson και τη φινλανδική Nokia, υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να χάσει την ηγετική της θέση για μελλοντικές γενιές, για τεχνολογίες όπως το 6G. Η Επιτροπή εξετάζει, επίσης, πώς να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει την υποθαλάσσια καλωδιακή υποδομή.
«Οι επενδύσεις στη συνδεσιμότητα είναι πλέον προτεραιότητα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας», δήλωσε στο Bloomberg News ο Alessandro Gropelli, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association).