Η Ιταλία υποστηρίζει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες του Big Tech χρηματοδοτούν, εν μέρει, την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Adolfo Urso.
«Όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να συνεισφέρουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των υποδομών», είπε ο Urso, παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση των υπουργών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Leon της Ισπανίας.
Ωστόσο, πριν εισαγάγει οποιαδήποτε νομοθεσία, η ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά εάν και σε ποιο βαθμό η τηλεπικοινωνιακή υποδομή υπερφορτώνεται από περιεχόμενο και υπηρεσίες που παράγονται από εταιρείες του Big Tech, πρόσθεσε ο Urso.
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Google, η Meta, το Netflix, η Microsoft και η Amazon θα πρέπει να αναλάβουν μέρος τους κόστους για την ανάπτυξη των δικτύων υψηλής ταχύτητας, καθώς, όπως αναφέρουν, είναι υπεύθυνες για ένα τεράστιο μέρος της κίνησης στο Διαδίκτυο.
Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και η Telecom Italia χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη στρατηγική ως «fair share» (ονομασία που χρησιμοποιείται, πλέον, ευρέως για την πολιτική), ενώ το Big Tech λέει ότι ισοδυναμεί με φόρο Διαδικτύου.
«Η Ιταλία πιστεύει ότι η Κομισιόν πρέπει να πραγματοποιήσει περαιτέρω αξιολόγηση και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί η έκταση του αντίκτυπου της κίνησης που δημιουργείται στην υποδομή του δικτύου», υπογράμμισε ο Urso.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Επίτροπος Thierry Breton, πρώην διευθύνων σύμβουλος της France Telecom, θα χαράξει μια στρατηγική για το θέμα, αφήνοντας στη νέα Κομισιόν, που θα προκύψει από τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους, να αποφασίσει εάν θα προτείνει νομοθεσία.