Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαθέσουν, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ηθικής χρήσης των συστημάτων, τουλάχιστον το ένα τρίτο της χρηματοδότησης που παρέχουν για έρευνα και ανάπτυξη στην AI.
Αυτό τονίζεται σε έγγραφο που υπογράφουν κορυφαίοι επιστήμονες του τομέα, από μια σειρά αναγνωρισμένων πανεπιστημίων, μια εβδομάδα πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της AI που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, απαριθμώντας μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες για την αντιμετώπιση των κινδύνων.
«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, επίσης, να επιβάλλουν ότι οι εταιρείες είναι νομικά υπεύθυνες για βλάβες από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν εύλογα να προβλεφθούν και να αποφευχθούν», σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφουν τρεις νικητές του βραβείου Turing, ένας βραβευμένος με Νόμπελ και περισσότεροι από δώδεκα κορυφαίοι ακαδημαϊκοί της τεχνητής νοημοσύνης.
«Τα τελευταίας τεχνολογίας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ ισχυρά και πολύ σημαντικά, για να τα αφήσουμε να αναπτυχθούν χωρίς δημοκρατική επίβλεψη», δήλωσε ο Yoshua Bengio, ένας από τους τρεις ανθρώπους που είναι γνωστός ως «ο νονός της AI». «Πρέπει οι επενδύσεις στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης να γίνουν γρήγορα, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά πολύ πιο γρήγορα από τις προφυλάξεις που λαμβάνονται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Οι εταιρείες θα παραπονεθούν ότι είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν οι κανονισμοί – ότι “ο κανονισμός καταπνίγει την καινοτομία” – αυτό είναι γελοίο”, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας, Stuart Russell. «Υπάρχουν περισσότεροι κανονισμοί για τα σάντουιτς παρά για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης».