Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους σε μια «διατλαντική εταιρική σχέση» που θα είναι αποδοτική για όλους τους ανθρώπους, στοχεύοντας και στη διεύρυνση της τεχνολογικής τους συνεργασίας.
«Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ τον Ιούνιο του 2021, ο κόσμος έχει αλλάξει με άνευ προηγουμένου τρόπους και έχουμε λάβει φιλόδοξα βήματα ως απάντηση σε αυτό. Μαζί, εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνουν, «αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες για να εργαστούμε υπέρ, όχι κατά, των κοινών μας αξιών, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».
Όσον αφορά στον τεχνολογικό τομέα, οι δύο πλευρές αναφέρουν πως «εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για την προώθηση ενός ανοιχτού, ελεύθερου, παγκόσμιου, διαλειτουργικού, αξιόπιστου, ασφαλούς, καινοτόμου και ανταγωνιστικού ψηφιακού οικοσυστήματος», καθώς συνεργάζονται για να διαχειριστούν τους κινδύνους και να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, «μαζί με τους εταίρους μας στο G7, τον ΟΟΣΑ και άλλα πολυμερή φόρουμ».
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνουν «τη συνεχιζόμενη εργασία μέσω του κοινού χάρτη πορείας για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη και τη διαχείριση κινδύνου, για να καθοδηγήσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη εργαλείων, μεθοδολογιών και προσεγγίσεων για τη διαχείριση κινδύνου και την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη. Επιβεβαιώνουμε την κοινή μας πρόθεση να εγκρίνουμε έναν κώδικα συμπεριφοράς για οργανισμούς που αναπτύσσουν προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ως μέρος της διαδικασίας του G7 στη Χιροσίμα, στο εγγύς μέλλον».
Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν, παράλληλα, τη δέσμευση τους να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για δημόσιο καλό, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας, της πρόβλεψης ακραίων καιρικών συνθηκών, της διαχείρισης και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, της βελτιστοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου, της υγείας και της ιατρικής έρευνας.
Καθώς αναδύονται νέα και πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, «σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε τη δουλειά που γίνεται για να προωθήσουμε την υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη και να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία, την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό κόσμο και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, για να επιτρέψουμε την αξιόπιστη ανάπτυξη και υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών και να προωθήσουμε το κοινό μας όραμα για υπεύθυνη καινοτομία σύμφωνα με τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες».
Αναγνώρισαν, παράλληλα, τη σημασία της επέκτασης της ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλοι βασικοί τομείς, μεταξύ άλλων με την ενεργοποίηση διατλαντικών δραστηριοτήτων χρηματοδότησης έρευνας, «που επιτρέπουν τόσο σε ερευνητές των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ να έχουν ηγετική θέση».
Εξετάζεται και η αμοιβαιότητα στην πρόσβαση σε αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα των ΗΠΑ και της ΕΕ, «διασφαλίζοντας τη συμμετρία στη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί για να οριστικοποιήσουμε μια συμφωνία σχετικά με τα κβαντικά στοιχεία για τις επερχόμενες συναντήσεις του TTC».
Στόχος των δύο πλευρών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι να οικοδομήσουν μαζί έναν πιο ασφαλή κυβερνοχώρο. «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε για την προώθηση υψηλών προτύπων κυβερνοασφάλειας για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τη μείωση της ευπάθειας στις κυβερνοεπιθέσεις». Για το σκοπό αυτό, δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη αμοιβαίας αναγνώρισης των προγραμμάτων σήμανσης και των κανονισμών για συσκευές IoT.
«Θα εργαστούμε ώστε οι καταναλωτές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο να αξιολογούν εάν οι συσκευές που φέρνουν στα σπίτια, τα γραφεία και τα σχολεία τους είναι ασφαλείς», σημειώνει, χαρακτηριστικά, το κοινό ανακοινωθέν.