Η Gartner αποκάλυψε τις στρατηγικές τεχνολογικές προβλέψεις της για το 2024 και μετά, φέρνοντας στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο η generative AI αλλάζει τον τρόπο σκέψης των επιχειρηματικών στελεχών γύρω από κάθε θέμα, σε σχέση με το πώς να δημιουργήσουν έναν πιο ευέλικτο και προσαρμόσιμο οργανισμό, που είναι καλύτερα προετοιμασμένος για το μέλλον.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι το 2027, η αξία της τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγικότητα θα αναγνωρίζεται ως πρωταρχικός οικονομικός δείκτης εθνικής ισχύος. «Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον μακροπρόθεσμο εθνικό σχεδιασμό ενισχύεται μέσω της εφαρμογής αντίστοιχων πράξεων και κανονισμών για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών τεχνητής νοημοσύνης», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας πως η εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο θα εδραιώσει την AI ως καταλύτη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, για την τόνωση της ψηφιακής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, μέχρι το 2027, τα εργαλεία GenAI θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων λύσεων στη θέση παλιών, μειώνοντας το κόστος εκσυγχρονισμού κατά 70%. Επιπρόσθετα, μέχρι το 2028, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα ξεπεράσουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, «κανιβαλίζοντας» το 10% των προϋπολογισμών μάρκετινγκ και κυβερνοασφάλειας, με στόχο την καταπολέμηση μιας πολυμέτωπης απειλής.
Μέχρι το 2027, το 45% των CISO θα επεκτείνουν τις αρμοδιότητές τους πέρα από την κυβερνοασφάλεια, λόγω της αυξανόμενης ρυθμιστικής πίεσης και της επέκτασης της επιφάνειας στην οποία πραγματοποιούνται οι επιθέσεις. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό πως, μέχρι το 2028, το ποσοστό συνδικαλισμού μεταξύ των εργαζομένων με σχετικές γνώσεις θα αυξηθεί κατά 1.000%, με κίνητρο την υιοθέτηση του GenAI.
Το 2026, το 30% των εργαζομένων θα αξιοποιήσει τις σχετικές τεχνολογίες για να επιτύχει προηγουμένως ανέφικτες προόδους στην καριέρα του, ενώ, μέχρι το 2027, το 25% των εταιρειών του Fortune 500 θα προσλαμβάνει ταλέντα με αυτισμό, ΔΕΠΥ και δυσλεξία, ώστε να προσφέρουν στην επιχειρηματική απόδοση των εταιρειών.
Μέχρι το 2028, θα υπάρχουν περισσότερα έξυπνα ρομπότ από εργάτες πρώτης γραμμής στον τομέα της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου και των logistics, λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού, ενώ, μέχρι το 2026, το 50% των μελών του G20 θα έχουν έρθει αντιμέτωπα με μηνιαία δελτία ηλεκτρικής ενέργειας, μετατρέποντας τις ενεργειακές δραστηριότητες είτε σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είτε σε σημαντικό κίνδυνο αποτυχίας.