Το ευρωπαϊκό Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU) ανακοίνωσε την επιλογή των 27 έργων έρευνας, καινοτομίας και πραγματοποίησης δοκιμών γύρω από το 6G, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Αυτά τα έργα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση των έξυπνων δικτύων και υπηρεσιών, προσφέροντας πρωτοποριακές καινοτομίες, πειραματικές πλατφόρμες και δοκιμές μεγάλης κλίμακας, οδηγώντας την έρευνα παγκόσμιας κλάσης και διαμορφώνοντας το ψηφιακό συνδεδεμένο μέλλον του κόσμου».
Η Erzsébet Fitori, η νέα εκτελεστική διευθύντρια του SNS JU, ανακοίνωσε τα επιλεγμένα έργα, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια του 5G Techritory 2023. Στη δεύτερη φάση, στόχος του JU SNS είναι η οικοδόμηση τεχνολογιών 6G σε όλη την Ευρώπη και η συμβολή στις προσπάθειες τυποποίησης. Με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ, «θα υποστηρίξει και θα επιταχύνει την πρωτοποριακή έρευνα στις τεχνολογίες 6G σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν».
Άλλωστε, όπως αναφέρεται, η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός παγκοσμίως αποδεκτού προτύπου 6G. Μεταξύ των έργων που έχουν επιλεγεί, υπάρχει και ένα που επικεντρώνει στην ερευνητική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ.
Το SNS JU αριθμεί πλέον ένα χαρτοφυλάκιο 62 έργων έρευνας, καινοτομίας και δοκιμών, με 27 νέα έργα που επιλέχθηκαν μετά την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του SNS. Τα 27 έργα που ανακοινώθηκαν ξεκινούν τη δεύτερη φάση, η οποία θα επεκταθεί περαιτέρω με άλλες δύο προσκλήσεις και τα έργα που θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους εντός του 2025 και του 2026 αντίστοιχα.
Ένα άλλο σημαντικό χρηματοδοτούμενο έργο είναι το «6G for Society». Όπως αναφέρεται, αυτό θα αντιμετωπίσει τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις του 6G, για να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τις κοινωνικές ανάγκες και οφέλη. Το 6G4Society θα παρέχει γνώσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αναδυόμενων εντάσεων μεταξύ των πανταχού παρόντων και αποδοτικών μελλοντικών δικτύων, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι κοινωνικές αξίες και η βιωσιμότητα ενσωματώνονται σωστά στις μελλοντικές τεχνολογίες.
Επιπλέον, το SNS JU προωθεί μια ισχυρή ερευνητική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ με επίκεντρο τις κρίσιμες τεχνολογίες του 6G, ιδιαίτερα εκείνες που ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο στόχος του συγκεκριμένου θέματος είναι να ενσωματώσει απρόσκοπτα την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει τις δυνατότητες του 6G, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι συγκεκριμένη και παραγωγική. Το νικητήριο έργο είναι το 6G-XCEL (6G Trans-Continental Edge Learning).
Η χρηματοδότηση της ΕΕ για αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe είναι περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του SNS έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2024, με τη δημοσίευση του 2024 Research and Innovation Work Programme να αναμένεται γύρω στα μέσα Νοεμβρίου.