Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επίσημα στη Meta αίτημα παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).
Η Επιτροπή ζητεί από τη Meta να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το πώς συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τις εκτιμήσεις κινδύνου που πρέπει να διενεργεί και τα μέτρα μετριασμού που οφείλει να λαμβάνει για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών, καθώς και στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά τη διάδοση και τον πολλαπλασιασμό του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης.
Η Meta πρέπει να παράσχει στην Επιτροπή έως τις 25 Οκτωβρίου 2023 τις ζητούμενες πληροφορίες όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης και έως τις 8 Νοεμβρίου 2023 όσον αφορά την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών. Με βάση την αξιολόγηση των απαντήσεων της Meta, η Επιτροπή θα εξετάσει τα επόμενα βήματα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην επίσημη κίνηση της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 66 του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 2 του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που παρέχονται σε απάντηση αιτήματος παροχής πληροφοριών. Αν η Meta δεν απαντήσει στο αίτημα παροχής πληροφοριών, η Επιτροπή μπορεί εκδώσει απόφαση με την οποία θα ζητά τις πληροφορίες αυτές. Στην περίπτωση αυτή, η μη εμπρόθεσμη απάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών.
Μετά τον χαρακτηρισμό τους ως πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών, το Facebook και το Instagram υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το σύνολο των διατάξεων που θέσπισε ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων οφείλουν να αξιολογούν και να μετριάζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, την παραπληροφόρηση, καθώς και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.