Τους βουλευτές-μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου ενημέρωσαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης, και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον ανάμεσα σε δύο πολέμους, της Ουκρανίας και πιο πρόσφατα του Ισραήλ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σημασία που οφείλουμε να αποδίδουμε στα διεθνώς τεκταινόμενα και ταυτόχρονα να δημιουργούμε στο εσωτερικό της πατρίδας μας συνθήκες αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οιωνδήποτε δυσχερειών προκύπτουν.
Σημείωσε ότι η χώρα μας, καθώς και η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια κοινότητα βιώνουν τα τελευταία χρόνια διαδοχικές κρίσεις -πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, μεταναστευτικές και περιβαλλοντικές- με αποτέλεσμα συνθήκες και δεδομένα δεκαετιών να ανατρέπονται, νέες προκλήσεις να αναδύονται και καινοφανείς καταστάσεις να προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς σε κράτη, γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνίες. Μπροστά σε αυτό το νέο status quo η Ελλάδα χρειάζεται μηχανισμούς και μέσα για να ανταποκριθεί στην καινούργια πραγματικότητα.
Ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και κυρίως στην πρόσφατη Διακήρυξη της Γρανάδας, καθώς και στην προώθηση σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών πριν από τις ευρωεκλογές του 2024. Τέλος, ως προς την πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισήμανε ότι στο επίκεντρο αυτής βρίσκεται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU και η αύξηση των πόρων του δανειακού σκέλους που κατευθύνονται στην ιδιωτική οικονομία, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό του Σχεδίου σε 36 δισ. ευρώ περίπου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, κατά την ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εξασφάλισε το 2021 τους περισσότερους κατά κεφαλήν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα εκταμιεύσει συνολικούς πόρους ύψους 11,08 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οι πόροι αυτοί αντιστοιχούν στο 6,07% του ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη χώρα που έχει λάβει το υψηλότερο ποσοστό εκταμιεύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της.
Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, διευκρινίζοντας ότι επικεντρώνεται σε πέντε πυλώνες: 1) ψηφιακή μετάβαση, 2) πράσινη μετάβαση, 3) ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός, 4) απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, και 5) υποδομές. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου παρουσιάζοντας ενδεικτικά έργα και δράσεις ανά πυλώνα.
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα υπέβαλε στις 31.08.2023 αίτημα αναθεώρησης του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία περιλαμβάνει: α) αύξηση του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος κατά 5 δισ. ευρώ, το οποίο κατευθύνεται στην ιδιωτική οικονομία, β) προσθήκη κεφαλαίου για το REPowerEU, γ) τροποποίηση υφιστάμενων δράσεων, δ) προσαρμογή λόγω μείωσης μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς, επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση συμπληρώθηκε με έργα για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Τόνισε ότι στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου μετά την έγκριση της αναθεώρησης θα ανέλθουν σε 36 δισ. ευρώ, βρίσκεται η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ, τέλος, αναφέρθηκε στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης, κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας, καθώς και τα προγράμματα που σχετίζονται με τον πυλώνα της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο σύστημα επιβράβευσης δημοσίων υπαλλήλων και στις δράσεις επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, καθώς και στα προγράμματα ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, δράσεις για τη στήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και πολιτικές για την παιδική ηλικία και την υγεία. Ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε επίσης συνοπτικά στη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνει τόσο την ολοκλήρωση του κτηματολογίου όσο και μεταρρυθμίσεις που προάγουν τη φορολογική δικαιοσύνη.
Τέλος, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, κατά την παρέμβασή του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει όχι μόνο επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις, με τους πόρους να εκταμιεύονται με βάση την υλοποίηση των έργων, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτούνται ορόσημα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, τα οποία καθιστούν τον συντονισμό ιδιαίτερα σημαντικό.