Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών του Five Eyes κατηγόρησαν την Κίνα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πειρατεία και κατασκοπεία κατά άλλων κρατών, σε μια σπάνια κοινή δήλωση επί του θέματος.
Οι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία -γνωστοί ως δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes- έκαναν τα σχόλια μετά από συναντήσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Silicon Valley.
Ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, δήλωσε ότι το «άνευ προηγουμένου» κάλεσμα έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την «άνευ προηγουμένου απειλή» που θέτει η Κίνα για την καινοτομία σε όλο τον κόσμο.
Από την κβαντική τεχνολογία και τη ρομποτική έως τη βιοτεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, η Κίνα κλέβει μυστικά σε διάφορους τομείς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
«Η Κίνα στοχεύει εδώ και καιρό επιχειρήσεις με ένα σύνολο τεχνικών ταυτόχρονα: εισβολές στον κυβερνοχώρο, επιχειρήσεις πληροφοριών, φαινομενικά αβλαβείς εταιρικές επενδύσεις και συναλλαγές», είπε ο Wray. «Κάθε σκέλος αυτού του ιστού είχε γίνει πιο θρασύ και επικίνδυνο».
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu Pengyu, είπε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι με τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις συκοφαντίες προς την Κίνα και ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να δουν την ανάπτυξη της αντικειμενικά και δίκαια», τόνισε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον.
«Η κινεζική κυβέρνηση εμπλέκεται στην πιο διαρκή κλιμακωτή και εξελιγμένη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο Mike Burgess, ο γενικός διευθυντής της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας.
Ενώ η πρόθεση της Κίνας να καινοτομήσει για το δικό της εθνικό συμφέρον ήταν «καλή και απολύτως κατάλληλη», ο Burgess είπε ότι «η συμπεριφορά για την οποία μιλάμε εδώ ξεπερνά πολύ την παραδοσιακή κατασκοπεία».
Η δήλωση των Five Eyes ακολουθεί την προειδοποίηση του γκρουπ τον Μάιο, για μια εκτεταμένη κινεζική κατασκοπευτική επιχείρηση που, όπως υποστηρίχθηκε, στόχευε κρίσιμες υποδομές και διάφορους άλλους τομείς.
Η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ως «εκστρατεία συλλογικής παραπληροφόρησης».
Ο Wray σημείωσε ότι η Κίνα έχει «ένα πρόγραμμα hacking που είναι μεγαλύτερο από αυτό κάθε άλλης μεγάλης χώρας μαζί», που μαζί με τους κατασκόπους του Πεκίνου και την κλοπή εμπορικών μυστικών από ιδιωτικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα έδωσαν στη χώρα τεράστια δύναμη.
«Μέρος αυτού που το κάνει τόσο δύσκολο είναι όλα αυτά τα εργαλεία που αναπτύσσονται παράλληλα, σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε ο Wray.
Οι αξιωματούχοι ζήτησαν από την ιδιωτική βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών, μεταξύ των οποίων, όπως είπαν, είναι και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
«Ανησυχούμε για την τεχνητή νοημοσύνη ως ενισχυτή για κάθε είδους ανάρμοστη συμπεριφορά», είπε ο Wray, κατηγορώντας την Κίνα ότι κλέβει περισσότερα προσωπικά και εταιρικά δεδομένα από οποιοδήποτε άλλο έθνος.
«Αν σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη μόχλευση αυτών των δεδομένων και να το κάνει πολύ πιο αποτελεσματικό – αυτό είναι που μας ανησυχεί», τόνισε χαρακτηριστικά.