Στην παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και τον ρόλο των ψηφιακών δεξιοτήτων, αναφέρθηκε ο κ. Θανάσης Πατσάκας, Senior Sales Leader for Greece, Cyprus & Malta της AWS, μιλώντας στο Infocom, στο περιθώριο του πρόσφατου AWS Cloud Day που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 10 Οκτωβρίου 2023.
Για τις υπηρεσίες cloud, σύμφωνα με τον κ. Πατσάκα, έχει υπάρξει, τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά, κάτι που βασίζεται και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει μια cloud-first πολιτική, σε πολλές πτυχές – μια στρατηγική που έχει επηρεάσει και την υιοθέτηση του cloud από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, «βλέπουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά να χρησιμοποιήσει το cloud για να επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό».
«Είναι αλήθεια πως χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους που να καταλαβαίνουν τις cloud τεχνολογίες και να μπορούν να τις εφαρμόσουν για να επιλύσουν επιχειρηματικά προβλήματα. Οπουδήποτε η αγορά υιοθετεί περισσότερο το cloud, υπάρχει μια ανάγκη για ανθρώπους που μπορούν να υποστηρίξουν έργα γύρω από αυτό», τόνισε ο κ. Πατσάκας, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί και μια ευκαιρία καριέρας για πολλούς ανθρώπους, τόσο στο IT όσο και εκτός αυτού.
Η εταιρεία διαθέτει και εκπαιδευτικά προγράμματα (όπως το GetIT) σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να αποκτήσουν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών σχετικές δεξιότητες, «κάτι που είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την υιοθέτηση του». Άλλωστε, η ίδια έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 1.000 άτομα στην Ελλάδα, σε cloud skills. Αυτό αποτελεί, μεταξύ άλλων, και «μια ευκαιρία για την αναστροφή του brain drain που υπήρξε τα τελευταία χρόνια». «Πιστεύουμε ότι το cloud θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα μας δώσει την ευκαιρία για brain regain».
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει ένας θετικός αντίκτυπος και από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση επί του συγκεκριμένου θέματος, για την επιστροφή ανθρώπων -και ταλέντου- πίσω στην Ελλάδα. Άλλωστε, πολλά από τα στελέχη της AWS που εργάζονται σήμερα στο γραφείο της στην Αθήνα, υποστηρίζοντας Έλληνες πελάτες, εργάζονταν στο παρελθόν σε τοποθεσίες εκτός της χώρας μας. «Υπάρχει ένα trend επιστροφής των ανθρώπων πίσω στη χώρα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσάκας.
Όσον αφορά στην τοπική δραστηριοποίηση, η εταιρεία άρχισε να την αναπτύσσει από το 2020, ακόμη και πριν την εγκατάσταση του πρώτου γραφείου στην Αθήνα, κάτι που έγινε το 2021. Λίγους μήνες μετά, ανακοινώθηκε και η δημιουργία του AWS Local Zone. Αυτό βρίσκεται σήμερα υπό ανάπτυξη, αναμένοντας πως θα προσφέρει «σημαντικά πλεονεκτήματα» για τους πελάτες της AWS στην Ελλάδα – όπως με την ταχύτερη υλοποίηση hybrid εφαρμογών και λύσεων στις οποίες απαιτείται τα δεδομένα να παραμένουν εντός συνόρων. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται ως «σημαντικά ορόσημα».
Μέσα σε αυτά τα χρόνια «υπήρξαν πολλές επιτυχίες», με τον κ. Πατσάκα να δηλώνει εντυπωσιασμένος από το πόσο γρήγορα η αγορά άρχισε να συνεργάζεται με την εταιρεία και τους εταίρους της. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε success stories, όπως το Shopflix, που ξεκίνησε μέσα στην περασμένη χρονιά, με το marketplace να αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες της, αλλά και την Trading Point, που διαθέτει πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί «ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς μια εταιρεία μπορεί να κλιμακώσει τις δραστηριότητες της και να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων και έναν μεγάλο αριθμό πελατών, κάνοντας το στο καλύτερο δυνατό κόστος».
Φυσικά, συνεργάζεται και με τον ευρύτερο τομέα του δημοσίου, όπως για το πιλοτικό project Smart Island στη Νάξο, το πρώτο έργο αυτού του τύπου για την εταιρεία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιλογή της Ελλάδας έγινε «λόγω του ότι αποτελεί ένα νησιωτικό κράτος, με πολλά όμορφα νησιά». «Η AWS είδε και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της και τις Internet of Things λύσεις που προσφέρει ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να υποστηρίξει την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και να εργαστεί σε λύσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες για τους επισκέπτες του νησιού, όπως τους τουρίστες και τους ψηφιακούς νομάδες».
Το project έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με περισσότερες από 20 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες και υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και την αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Οι λύσεις που προσφέρει σχετίζονται με την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, την κινητικότητα, τη διαχείριση του νερού και άλλα use cases. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να λειτουργεί», σημείωσε. Στόχος της AWS είναι να αναπτύξει αυτό το σύνολο λύσεων, από το οποίο θα μπορέσουν να ωφεληθούν και άλλες περιοχές.
Όσον αφορά στο Project Kuiper για δορυφορικό internet, αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο έργο. Θα χρησιμοποιεί περισσότερους από 3.200 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, παρέχοντας γρήγορο και προσιτό broadband. Με την Ελλάδα να αποτελεί ένα νησιωτικό κράτος, με δυσπρόσιτες περιοχές, «μια τέτοια υπηρεσία αναμένεται πως θα κάνει τη διαφορά στις διαδικτυακές ταχύτητες». Στη χώρα μας, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτες, σχολεία, τοπικές κοινότητες, νοσοκομεία, επιχειρήσεις και την κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Amazon έχει ήδη προχωρήσει στην εκτόξευση των δύο πρώτων δορυφόρων, ονόματι Kuiper-1 και Kuiper-2, οι οποίοι αποτελούν τα πρωτότυπα ενόψει μαζικότερης παραγωγής δορυφόρων οι οποίοι θα μπουν σε τροχιά μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2024. Οι beta δοκιμές για εμπορική χρήση αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του επόμενου έτους.
Όσον αφορά στο AWS Cloud Day, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημείωσε πως είχε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες, «αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία και για τους ίδιους τους πελάτες της να μάθουν από άλλους πελάτες σε σχέση με συγκεκριμένα case studies και να συζητήσουν τις ανάγκες τους με τους ειδικούς της εταιρείας, από την Ελλάδα και την Ευρώπη». Το ίδιο event αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την επόμενη χρονιά, μέσα στο 2024.
Σημειώνεται πως, σε εταιρικό επίπεδο, η AWS διαθέτει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενεργούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διαθέτει «δεκάδες χιλιάδες ενεργούς πελάτες».