Ο ΟΟΣΑ χαιρέτισε την πρόοδο που υπήρξε σε σχέση με μια παγκόσμια συμφωνία που θα υποχρεώσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς και άλλες μεγάλες πολυεθνικές να πληρώνουν περισσότερους φόρους εκεί που δραστηριοποιούνται, μετά τη δημοσίευση μιας διεθνούς συνθήκης που συντάχθηκε από περισσότερες από 130 χώρες.
Η συνθήκη, που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης, κωδικοποιεί τη συμφωνία – ορόσημο στην οποία κατέληξαν οι χώρες πριν από δύο χρόνια, για την προσαρμογή του διεθνούς φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή.
«Η κυκλοφορία αυτού του κειμένου» αντιπροσωπεύει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου 2021», δήλωσε η Manal Corwin, διευθύντρια στο Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ.
Εάν υπογραφεί και επικυρωθεί από αρκετές χώρες, το κείμενο θα οδηγήσει σε αναδιανομή κερδών αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από πολυεθνικές σε χώρες όπου πραγματοποιούνται πωλήσεις. Περίπου 143 χώρες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ.
Οι υφιστάμενοι διεθνείς κανόνες, που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1920, είναι ξεπερασμένοι, καθώς δεν προσφέρουν επαρκώς στις χώρες το δικαίωμα να φορολογούν τις ψηφιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των συνόρων τους, αλλά χωρίς φυσική παρουσία.
Οι αλλαγές θα ισχύουν για πολυεθνικές με έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ και περιθώριο κέρδους άνω του 10%. Για αυτές τις εταιρείες, το 25 τοις εκατό των κερδών τους, πάνω από ένα περιθώριο 10 τοις εκατό, θα φορολογείται εκεί όπου πραγματοποιούν πωλήσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να προσφέρουν έσοδα από 17 έως 32 δισ. δολάρια ετησίως, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο πόσες εθνικές κυβερνήσεις θα καταφέρουν να περάσουν τη συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, εκτός εάν ένα συγκεκριμένο ποσοστό χωρών υπογράψει τη συνθήκη μέχρι το τέλος του έτους, θα λήξει η απαγόρευση των μονομερών φόρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολλαπλασιασμό» των φόρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες, κάτι που θα ήταν «σημαντικά επιβλαβές», προειδοποίησε ο Corwin.
Παρά το γεγονός ότι οι χώρες συμφώνησαν «ομόφωνα» στη δημοσίευση του κειμένου της συνθήκης, η πολυμερής σύμβαση «δεν είναι ακόμη ανοιχτή για υπογραφή», καθώς εξακολουθούσαν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ορισμένων χωρών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ειδικότερα, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ινδία διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο κατά το οποίο τα υφιστάμενα πλαίσια θα αλληλεπιδράσουν με το νέο φορολογικό καθεστώς.
Ο Corwin είπε ότι η ύπαρξη διαφωνιών δεν σημαίνει ότι οι χώρες δεν έχουν εγκρίνει το κείμενο της συνθήκης, αλλά πως υπάρχουν τομείς όπου «υπάρχει ακόμη συζήτηση».
Το κείμενο της συνθήκης θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών του G20 και στους διοικητές των κεντρικών τραπεζών σε μια νέα φορολογική έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, πριν από τη συνάντησή τους στο Μαρόκο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.
Δεν είναι σαφές εάν ορισμένες χώρες, ιδίως οι ΗΠΑ, θα υπογράψουν τη συνθήκη και θα την επικυρώσουν στα νομοθετικά τους σώματα.
Προκειμένου να τεθεί σε νομική ισχύ διεθνώς, η συνθήκη θα πρέπει να υπογραφεί από τουλάχιστον 30 δικαιοδοσίες, στις οποίες στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία τουλάχιστον του 60 τοις εκατό από τις 100 περίπου εταιρείες που επηρεάζονται από τις αλλαγές.