«Είναι αλήθεια ότι η κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υφίσταται και συχνά οι επιθέσεις είναι και πολύ καλά σχεδιασμένες, ωστόσο δεν είμαστε απροστάτευτοι» δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του 3ου Cyber Greece 2023.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «έχει κάνει σημαντική δουλειά. Υπάρχουν επιθέσεις που δεν κοινοποιούνται και δε γίνονται ευρέως γνωστές και αντιμετωπίζονται».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η πρώτη οδηγία, η ΝΙS 1, η οποία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο, προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις «με τις οποίες έχουμε –σε σημαντικό βαθμό- εναρμονιστεί». «Με την Οδηγία ΝΙΣ 2 “ανοίγει η ομπρέλα”, διότι εντάσσονται ακόμη περισσότεροι φορείς του ιδιωτικού τομέα, ως κρίσιμες ή σημαντικές υποδομές και φυσικά εντάσσεται και ένα σημαντικό τμήμα του Δημόσιου Τομέα, όπως τα Υπουργεία».
«Για να είμαστε πρωτοπόροι στις εξελίξεις και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά στο νέο πλαίσιο για την Κυβερνοασφάλεια, που δημιουργεί η Οδηγία NIS 2, προετοιμάζουμε ήδη ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας, το οποίο θα έρθει στη Βουλή το προσεχές διάστημα» γνωστοποίησε ο Υπουργός, για τη μετεξέλιξη της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας.
Ο νέος Ρυθμιστικός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας έχει ως στόχο την οργάνωση, το συντονισμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στρατηγικών, μέτρων και δράσεων, για την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών της χώρας.
Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε το ζήτημα του προϋπολογισμού για την Κυβερνοασφάλεια ως «πολύπλευρο». Και αυτό γιατί, «πέρα από το προφανή “σκληρό πυρήνα”, τα χρήματα δηλαδή που δίνουμε για κέντρα επιχειρήσεων ή για συστήματα ασφαλείας, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις δαπάνες για ψηφιακές δεξιότητες, για την αναβάθμιση των βάσεων δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων. Η ασφάλεια ακόμα και του πιο απόρθητου φρουρίου τεχνικά εξαρτάται τελικά από τον ανθρώπινο παράγοντα».
Ο Υπουργός σημείωσε πως έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την ενίσχυση των συστημάτων Κυβερνοασφάλειας στο δημόσιο και στις κρίσιμες υποδομές. Ενδεικτικά «τρέχουν» ήδη έργα στον τομέα αυτό, της τάξεως των 50 εκατ. ευρω, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Άλλωστε, μπήκαν και οι υπογραφές για ένα έργο της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ που αφορά στο ενοποιημένο Κέντρο Επιχειρήσεων (Security Operations Center – SOC), που θα λειτουργεί στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και θα έχει τη συνολική εποπτεία των υπόλοιπων κέντρων επιχειρήσεων.