Πάνω από το ήμισυ (54%) του παγκόσμιου πληθυσμού -περίπου 4,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι- έχει στην κατοχή του ένα smartphone, σύμφωνα με το ετήσιο State of Mobile Internet Connectivity Report 2023 (SOMIC) του GSMA που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι κάτοχοι smartphone είναι πολύ πιο πιθανό να γνωρίζουν και να υιοθετούν υπηρεσίες mobile internet, καθώς και να τις χρησιμοποιούν πιο συχνά για μια ευρύτερη ποικιλία εργασιών. Για παράδειγμα, από τα 4,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν το mobile internet, σχεδόν 4 δισεκατομμύρια το κάνουν χρησιμοποιώντας ένα smartphone, αντιπροσωπεύοντας κάτι λιγότερο από το ήμισυ (49%) του παγκόσμιου πληθυσμού. Εν τω μεταξύ, 600 εκατομμύρια άνθρωποι –το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού– έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κάνοντας χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.
Η παγκόσμια επέκταση των δικτύων 4G και 5G έχει ανοίξει το δρόμο ώστε πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των κατόχων smartphone που έχουν πρόσβαση σε mobile internet να το κάνουν σε συσκευή με δυνατότητα 4G, ενώ το 17% το κάνει σε συσκευή με δυνατότητα 5G – καθώς οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από ώριμες αγορές όπως η Βόρεια Αμερική, η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός.
Εν τω μεταξύ, το 69% των smartphones που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στο mobile internet στην Υποσαχάρια Αφρική και το 33% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εξακολουθούν να έχουν δυνατότητα μόνο για 3G, πράγμα που σημαίνει ότι τα 2G και 3G δίκτυα παραμένουν σημαντική πηγή κάλυψης για εκατομμύρια χρήστες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ενώ περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το mobile internet σε σύγκριση με το παρελθόν –το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού– 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν offline. Η πλειοψηφία όσων δεν χρησιμοποιούν mobile internet ζουν σε περιοχές που καλύπτονται από ευρυζωνικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το χάσμα χρήσης έχει μειωθεί ελαφρώς από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2021 σε 38% το 2022 – 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Συγκριτικά, μόνο το 5% όσων δεν χρησιμοποιούν mobile internet ζουν σε περιοχές χωρίς κάλυψη mobile broadband.
Οι περιφερειακές αποκλίσεις και το ψηφιακό χάσμα εξακολουθούν να υφίστανται. Για παράδειγμα, η Υποσαχάρια Αφρική και η Νότια Ασία αντιπροσωπεύουν τις περιοχές με τους λιγότερους συνδεδεμένους πληθυσμούς, όπου τα κενά χρήσης είναι 59% και 52% αντίστοιχα. Στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, οι ενήλικες στις αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να έχουν 29% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν το mobile internet από εκείνους στις αστικές περιοχές, ενώ οι γυναίκες έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να το χρησιμοποιούν από τους άνδρες.
Επιπλέον, η έκθεση αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που ζουν σε περιοχές που καλύπτονται από mobile broadband αλλά δεν το χρησιμοποιούν, δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η οικονομική προσιτότητα των συσκευών. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι άνθρωποι διαθέτουν smartphone, πολλοί εξακολουθούν να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν λόγω φραγμών όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η παιδεία, οι ανησυχίες για την ασφάλεια, η προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και η διαθεσιμότητα σχετικού περιεχομένου σε τοπικές γλώσσες.
Το υπόλοιπο μερίδιο του κενού χρήσης, που αντιπροσωπεύει 950 εκατομμύρια άτομα, αποτελείται από χρήστες που διαθέτουν ή έχουν πρόσβαση σε smartphone (350 εκατομμύρια) ή feature phone (600 εκατομμύρια), αλλά χρησιμοποιούν μόνο βασικές υπηρεσίες όπως φωνή ή SMS. Οι ιδιοκτήτες smartphone θα πρέπει, θεωρητικά, να αντιμετωπίζουν λιγότερα εμπόδια στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι έχουν ήδη μια συσκευή.
Την ίδια στιγμή, ενώ 200 εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το mobile internet το 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης με τον οποίο οι άνθρωποι το υιοθετούν έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο χρόνο, από 300 εκατομμύρια το 2021 και το 2020. Μόνο το 25% του πληθυσμού στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου χρησιμοποιεί mobile internet, σε σύγκριση με το 52% μεταξύ των χωρών χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος και το 85% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Η ευρυζωνική κάλυψη κινητής τηλεφωνίας παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη, με το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει μέσα στο αποτύπωμα ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην καλύπτεται από mobile broadband, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η συνδεσιμότητα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ και εντός περιοχών και χωρών, με το 95% των μη συνδεδεμένων ατόμων να ζει σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Τέλος, για πρώτη φορά, όλες οι περιοχές έχουν πλέον μέσες ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 10 Mbps, ενώ η παγκόσμια μέση ταχύτητα λήψης αυξήθηκε από 27 Mbps σε 34 Mbps.