Η Ολλανδία και ο ΟΗΕ ξεκίνησαν ένα νέο έργο, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει στην προετοιμασία των ευρωπαϊκών εθνικών αρχών γύρω από τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Το project, που διαθέτει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται λίγο πριν από την ψήφιση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act), τη νομοθεσία που αναμένεται να διέπει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.
Στο συγκεκριμένο έργο, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) θα συγκεντρώσει πληροφορίες σε σχέση με τον τρόπο κατά τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες εποπτεύουν, επί του παρόντος, την τεχνητή νοημοσύνη, συντάσσοντας μια λίστα με συστάσεις για «βέλτιστες πρακτικές».
Ο ολλανδικός οργανισμός ψηφιακών υποδομών (RDI) θα βοηθήσει την UNESCO στην επικοινωνία και την πραγματοποίηση συναντήσεων με ομάδες εργασίας από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.
«Αυτό που μαθαίνουμε εδώ, σας υπόσχομαι, θα συνεισφέρει σε πολλές συζητήσεις που συμβαίνουν την ίδια στιγμή παντού, σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Gabriela Ramos από την UNESCO.
Η UNESCO υπήρξε σημαντική φωνή στις συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, προτείνοντας δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές το 2021 που εγκρίθηκαν και από τα 193 κράτη μέλη, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικές.
Η Nathalie Berger, η οποία ηγείται του οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοηθά τα κράτη να θεσπίσουν σχετικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα ψηφιστεί φέτος, αλλά θα χρειαστούν επιπλέον δύο χρόνια για να τεθεί σε πλήρη ισχύ.
«Η επίβλεψη είναι απολύτως απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι όλα λειτουργούν καλά στην πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.