Οι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποχρεώσει το Big Tech να καταβάλει μια «δίκαιη» συνεισφορά για τη χρήση των δικτύων τους, σε μια ακόμη «στροφή» στη διαμάχη των παρόχων με τους OTT.
Οι εταιρείες που «ωφελούνται περισσότερο» από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και οδηγούν στην αύξηση της κυκλοφορίας [δεδομένων] θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στο κόστος, σύμφωνα με ανοικτή επιστολή που υπογράφουν οι CEO 20 ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των BT, Deutsche Telekom και Telefónica. Η επιστολή, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
«Οι μελλοντικές επενδύσεις υφίστανται σοβαρή πίεση και απαιτείται ρυθμιστική δράση για την εξασφάλισή τους», όπως προειδοποίησαν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. «Μια δίκαιη και αναλογική συνεισφορά από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κίνησης, στο κόστος της υποδομής δικτύου, θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας προσέγγισης».
Πρόσθεσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν στη διασφάλιση των μελλοντικών επενδύσεων, με τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους να καλούνται να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των δικτύων 5G και την αναβάθμιση των σταθερών δικτύων σε οπτικές ίνες.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο Timotheus Höttges της Deutsche Telekom, ο Christel Heydemann της Orange, ο José María Álvarez-Pallete της Telefónica και ο Pietro Labriola της Telecom Italia. Η επιστολή υποστηρίζεται, επίσης, από τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της BT, Philip Jansen, τη διάδοχό του Allison Kirkby -η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Telia- καθώς και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Vodafone, Margherita Della Valle.
Οι πάροχοι πρότειναν ότι ένας μηχανισμός πληρωμών θα μπορούσε να ζητήσει να πληρώσουν μόνο οι «μεγαλύτεροι παραγωγοί κίνησης», δίνοντας έμφαση στην «υπευθυνότητα και τη διαφάνεια στις εισφορές», έτσι ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων να επενδύουν απευθείας στην ψηφιακή υποδομή της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, η κίνηση δεδομένων αυξάνεται κατά μέσο όρο από 20 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό κάθε χρόνο – κυρίως λόγω μιας σειράς μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι αναμένουν ότι αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε αντίστοιχη απόδοση της επένδυσης υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Οι υπογράφοντες ισχυρίστηκαν ότι οι εταιρείες του Big Tech πληρώνουν «σχεδόν τίποτα για τη μεταφορά δεδομένων στα δίκτυά μας», ενώ ορισμένοι πάροχοι cloud χρεώνουν τους πελάτες «έως και 80 φορές περισσότερο για την περαιτέρω μεταφορά δεδομένων από το cloud». Η επιστολή ζητά, επίσης, μια γενική αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των τηλεπικοινωνιών.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η πρόσφατη διαβούλευση κάλυψε το θέμα της «δίκαιης συνεισφοράς» στο κόστος του δικτύου. «Αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με την κατανόηση των υποκείμενων γεγονότων και αριθμών».
Η λεγόμενη πρωτοβουλία «δίκαιου μεριδίου» έχει λάβει υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά τον Ιούνιο «τη θέσπιση ενός πλαισίου πολιτικής όπου οι μεγάλοι παραγωγοί κυκλοφορίας θα συμβάλλουν δίκαια στην επαρκή χρηματοδότηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με την επιφύλαξη της ουδετερότητας του δικτύου».
Η Κομισιόν σημείωσε ότι ίσως απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις 200 δισ. ευρώ για την επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας 5G σε όλες τις κατοικημένες περιοχές και την πλήρη κάλυψη gigabit σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030. Η Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση τον Φεβρουάριο.