Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η τεχνολογία κατέχει το «κλειδί» για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές. Περισσότερο από ποτέ, οι δυνατότητες της στην πρόβλεψη, τη διαχείριση και την ανάκαμψη είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν και να αξιοποιηθούν, καθιστώντας την ένα βασικό συστατικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.
Η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των φυσικών καταστροφών είναι η ακριβής πρόβλεψη. Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έφεραν επανάσταση σε αυτή τη διαδικασία, καθώς είναι σε θέση να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις που μπορούν να σώσουν ζωές. Αυτές οι προγνωστικές ικανότητες, όχι μόνο βελτιώνονται συνεχώς στην ακρίβεια που προσφέρουν, αλλά γίνονται και πιο γρήγορες, παρέχοντας επιπλέον χρόνο, που είναι εξαιρετικά κρίσιμος.
Πέρα από την πρόβλεψη, η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στη διαχείριση. Τα drones, για παράδειγμα, υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο για την εκτίμηση ζημιών και τη διάσωση, παρέχοντας οπτική επαφή με τις περιοχές που επλήγησαν και επιτρέποντας στις ομάδες διάσωσης να φτάσουν σε σημεία που δεν θα ήταν εύκολα προσβάσιμα. Επίσης, οι δορυφορικές εικόνες και τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) χρησιμοποιούνται εκτενώς για χαρτογράφηση, συνεισφέροντας στην αποτελεσματικότητα. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν μια σαφή κατανόηση της κατάστασης, ενισχύοντας την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και τα δίκτυα 5G αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις φυσικές καταστροφές. Οι συσκευές IoT μπορούν να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να στέλνουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα. Από την άλλη, τα δίκτυα 5G μπορούν να εξασφαλίσουν αξιόπιστη επικοινωνία, κάτι που αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή της αντιμετώπισης καταστροφών. Η επικοινωνία υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης που προσφέρει το 5G είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά στο συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης και στην παροχή real-time ενημερώσεων.
Ο ρόλος της τεχνολογίας εκτείνεται πέρα από τη διαχείριση και φτάνει ακόμη και στη φάση της ανάκαμψης. Η αποκατάσταση μετά από μια καταστροφή είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά η τεχνολογία μπορεί να την επιταχύνει σημαντικά. Επιπλέον, καινοτομίες όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση, παρέχοντας ρεαλιστικές προσομοιώσεις διαφόρων σεναρίων και επιτρέποντας την καλύτερη προετοιμασία. Αυτή η μορφή εκπαίδευσης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα, μειώνοντας τις επιπτώσεις.
Εντούτοις, ενώ η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη χρήση της τεχνολογίας είναι σημαντική, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η εφαρμογή της. Άλλωστε, όπως έχουμε δει και στη χώρα μας, οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, καθιστώντας επιτακτική την ταχεία τεχνολογική πρόοδο. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η διασφάλιση ότι οι τεχνολογίες είναι προσιτές και προσβάσιμες σε περιοχές που είναι ευάλωτες. Με την επιτάχυνση της ανάπτυξης οικονομικών τεχνολογιών και τη δημιουργία μοντέλων χωρίς αποκλεισμούς για την εφαρμογή τους, διασφαλίζεται ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει πίσω.
Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για αυξημένη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, τεχνολογικών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Με τη συγκέντρωση πόρων, την ανταλλαγή γνώσεων και την επίτευξη κοινών στόχων, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό, ενισχύοντας την καινοτομία, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι τα οφέλη φτάνουν σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τεχνολογία είναι τόσο αποτελεσματική όσο και οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις στην ανάπτυξη ικανοτήτων.
Συμπερασματικά, ενώ έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Επιταχύνοντας την ανάπτυξη, ενισχύοντας τη συνεργασία και επενδύοντας στις ικανότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών θα μετριαστεί σημαντικά. Άλλωστε, η τεχνολογία αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο. Αξιοποιώντας τις δυνατότητές της, μπορούμε, όχι μόνο να προβλέψουμε και να διαχειριστούμε τις καταστροφές πιο αποτελεσματικά, αλλά και να ανακάμψουμε από αυτές πιο γρήγορα.
Το Mobile Connected World, ένα συνέδριο που έρχεται στις 5 Οκτωβρίου 2023, για 13η φορά, με την υπογραφή και την αξιοπιστία της Smartpress, θα φέρει στο προσκήνιο όλα τα παραπάνω ζητήματα, θα εξερευνήσει τις προκλήσεις και θα εμβαθύνει σε κάθε πτυχή του ζητήματος, με συζητήσεις και παρουσιάσεις για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη, τη διαχείριση και την ανάκαμψη από τις φυσικές καταστροφές.