Ο ανταγωνισμός και η δυναμική της αγοράς μετά την είσοδο νέων παρόχων, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στην εγκατάσταση και λειτουργία υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων και οι προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο virtual workshop που πραγματοποίησε ο BEREC.
Πάνω από 200 συμμετέχοντες από 30 χώρες παρακολούθησαν το εργαστήριο και αλληλεπίδρασαν με τους ομιλητές, σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση της διεθνούς δραστηριότητας γύρω από τα υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο BEREC, εκπροσωπούμενος από την Αντιπρόεδρό του, Annemarie Sipkes, παρουσίασε τις δραστηριότητές που πραγματοποίησε μέσα στην τρέχουσα χρονιά, σχετικά με το ευρύτερο θέμα της διεθνούς συνδεσιμότητας, ως απάντηση στο πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο «έθεσαν το υποθαλάσσιο καλωδιακό οικοσύστημα στο επίκεντρο της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιγράψει το σχέδιό της για ισχυρότερη και πιο διαφανή διακυβέρνηση της υποδομής συνδεσιμότητας που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία της ΕΕ, η οποία έχει τρωτά σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν» τονίζει ο BEREC.
Κατά τη διάρκεια του workshop, οι ομιλητές πρόσφεραν τις ιδέες και την τεχνογνωσία τους σε θέματα όπως ο ανταγωνισμός και η δυναμική της αγοράς μετά την είσοδο μεγάλων παρόχων περιεχομένου και εφαρμογών, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εγκατάσταση και η λειτουργία υποθαλάσσιων καλωδίων και οι προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου.
Ενώ το θεσμικό μοντέλο της ΕΕ αναγνωρίστηκε ως φιλικό προς τις επιχειρήσεις και πολλά υποσχόμενο παγκοσμίως, οι ομιλητές του κλάδου πρότειναν ότι ο εξορθολογισμός και η εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών και υποχρεώσεων θα είναι επωφελής, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό καθεστώς για τα υποθαλάσσια καλώδια σε εθνικό επίπεδο: εμπλέκονται αρκετοί εθνικοί φορείς και άλλες αρχές και οι διοικητικές διαδικασίες διαφέρουν αρκετά από τη μια χώρα στην άλλη.
Ο BEREC υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει να εστιάζει σε αυτό το σημαντικό θέμα. Οι εμπειρογνώμονες του BEREC θα ενσωματώσουν τα πορίσματα του workshop στο προσχέδιο της έκθεσης BEREC σχετικά με τις διεθνείς υποδομές συνδεσιμότητας και στο σχέδιο έκθεσης για την είσοδο σημαντικών παρόχων περιεχομένου και εφαρμογών σε δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Αυτές οι εκθέσεις προγραμματίζεται να δημοσιευτούν έως τα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024, αντίστοιχα.