Σε ισχύ τέθηκε σήμερα το European Chips Act, ο ευρωπαϊκός νόμος που προσφέρει, σύμφωνα με την ΕΕ, «ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για τη διασφάλιση του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας της ΕΕ στις τεχνολογίες και τις εφαρμογές ημιαγωγών».
Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός νόμος για τα μικροτσιπ αναμένεται πως θα ενισχύσει τις παραγωγικές δραστηριότητες της ΕΕ, θα τονώσει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα και θα υποστηρίξει την κλιμάκωση και την καινοτομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Μέσω του European Chips Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιτύχει τον στόχο της να διπλασιάσει το τρέχον παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της στο 20% μέχρι το 2030.
Ο πρώτος πυλώνας -η Πρωτοβουλία Chips for Europe- θα διευκολύνει τη μεταφορά γνώσης από το εργαστήριο στο εργοστάσιο, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ έρευνας, καινοτομίας και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και προωθώντας την εκβιομηχάνιση καινοτόμων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία Chips for Europe θα υλοποιηθεί κατά κύριο λόγο από το Chips Joint Undertaking.
Η πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί από κονδύλια της ΕΕ, ύψους 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναμένεται πως θα συνδυαστούν με κονδύλια από τα κράτη – μέλη. Συγκεκριμένα, αυτή η επένδυση θα υποστηρίξει δραστηριότητες όπως η δημιουργία προηγμένων πιλοτικών γραμμών παραγωγής για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, την ανάπτυξη μιας cloud πλατφόρμας σχεδιασμού, τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων, την ανάπτυξη κβαντικών chip, καθώς και τη δημιουργία ενός Chips Fund.
Ο δεύτερος πυλώνας του European Chips Act παρέχει κίνητρα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής, για τους κατασκευαστές chip και τους προμηθευτές τους. Ο πυλώνας δημιουργεί ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην κατασκευή ημιαγωγών. Για το σκοπό αυτό, καθορίζει ένα πλαίσιο για Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Παραγωγής και Ανοικτά Χυτήρια, που είναι «πρώτες στο είδος» τους στην ΕΕ και συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού και σε ένα ανθεκτικό οικοσύστημα. Η Κομισιόν έχει ήδη επισημάνει ότι οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται σε πρωτοποριακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον τρίτο πυλώνα, ο ευρωπαϊκός νόμος καθιερώνει έναν μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, την παρακολούθηση της προσφοράς ημιαγωγών, την εκτίμηση της ζήτησης, την πρόβλεψη των ελλείψεων και, εάν είναι απαραίτητο, την ενεργοποίηση ενός «σταδίου κρίσης». Ως πρώτο βήμα, δημιουργήθηκε ένα σύστημα προειδοποίησης στις 18 Απριλίου 2023. Επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να αναφέρει διακοπές της σχετικής αλυσίδας εφοδιασμού.
Σήμερα, τίθεται σε ισχύ και ο κανονισμός που επιτρέπει την έναρξη της εφαρμογής του κύριου μέρους της Πρωτοβουλίας Chips for Europe. Επιπλέον, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του και το Chips Fund. Με την έναρξη ισχύος του Chips Act, θα ξεκινήσουν και επίσημα οι εργασίες του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ημιαγωγών, το οποίο θα αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα συντονισμού μεταξύ της Κομισιόν, των κρατών μελών και των ενδιαφερομένων.