Σύμφωνα με έκθεση του GSMA, οι χώρες που έχουν επιτύχει τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην κινητή συνδεσιμότητα, έχουν επίσης πραγματοποιήσει και τα μεγαλύτερα βήματα προς την επίτευξη των στόχων της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Ασία-Ειρηνικός, για παράδειγμα, έχει δει σημαντική ανάπτυξη της κινητής μεταξύ 2015-2022 και μια απότομη αύξηση στον αριθμό των συνδρομητών και των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας. Συνδυαστικά, οι μεγαλύτερες ταχύτητες, που έγιναν εφικτές μέσω της ανάπτυξης των τεχνολογιών 4G και 5G, η πτώση των τιμών και η αύξηση της υιοθέτησης smartphone, οδήγησαν σε ένα κύμα νέων ψηφιακών υπηρεσιών που στήριξαν την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) της περιοχής.
Οι ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, συνήθως επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα επίδρασης στα SDG. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική, το 85% του πληθυσμού είναι συνδρομητές κινητής και η ωριμότητα του 5G υποστηρίζει τη συμβολή του κλάδου στα SDG, ενθαρρύνοντας τη χρήση νέων εφαρμογών και υπηρεσιών σε διαφορετικούς τομείς. Στην Ευρώπη, πάνω από το 70% των χρηστών κινητής χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για βιντεοκλήσεις, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες, συμβάλλοντας σε μια σειρά από SDG.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι, από το 2015, η βιομηχανία της κινητής αύξησε τον αντίκτυπό της σε κάθε ένα από τα 17 SDG. Το 2022, το μέσο «SDG impact score» στους 17 στόχους ήταν 53, κάτι που σημαίνει ότι ο κλάδος έχει επιτύχει το 53% της δυνητικής συνεισφοράς του – από 33% το 2015. Η βιομηχανία της κινητής πέτυχε τον υψηλότερο αντίκτυπο στο «SDG 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομή», σε σχέση με την κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Από το 2015, ο πληθυσμός που ζει σε περιοχές χωρίς κάλυψη κινητής μειώθηκε από 1,8 δισεκατομμύρια σε 400 εκατομμύρια στο τέλος του 2022.
Από το 2015, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω μιας κινητής συσκευής, με περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άτομα –ή το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού– να είναι online μέχρι το τέλος του 2022. Έχει σημειωθεί πρόοδος για τη μείωση των ανισοτήτων στην υιοθέτηση του mobile internet μεταξύ διαφορετικών τμημάτων χρηστών, υποστηρίζοντας τη συμβολή του κλάδου στα «SDG 5: Ισότητα των Φύλων» και «SDG 10: Μείωση των ανισοτήτων».
Ειδικότερα, η χρήση του mobile internet έχει αυξηθεί κατά 47% μεταξύ του φτωχότερου 40% του κόσμου, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 710 εκατομμυρίων από το 2015, σε 1,5 δισεκατομμύρια άτομα το 2022. Επιπλέον, το 61% των γυναικών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χρησιμοποιούν τώρα το mobile internet, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 470 εκατομμυρίων από το 2017 σε 1,4 δισεκατομμύρια άτομα το 2022.
Η βιομηχανία της κινητής πέτυχε το υψηλότερο επίπεδο βελτίωσης στο «SDG 4: Ποιότητα της εκπαίδευσης», με 2,3 δισεκατομμύρια άτομα (42% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) να χρησιμοποιούν κινητά για πρόσβαση σε εκπαιδευτικές πληροφορίες, για τον εαυτό τους ή τα παιδιά τους, μια αύξηση 1,6 δισεκατομμυρίων ατόμων από το 2015. 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι (49% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) χρησιμοποίησαν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω κινητής το 2022, σημειώνοντας αύξηση 1,6 δισεκατομμυρίων από το 2015.
Ενώ ο κλάδος παρουσιάζει αξιοσημείωτες επιδόσεις έναντι κάθε στόχου από το 2015, η παγκόσμια κρίση, οι συγκρούσεις, η πανδημία του Covid-19 και η αύξηση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα, έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες κάθε τομέα για την επίτευξη της Agenda 2030. Ως αποτέλεσμα, η έκθεση προειδοποιεί ότι ο κλάδος θα φτάσει μόνο το 76% του πλήρους δυνητικού του αντίκτυπου στους 17 ΣΒΑ έως το 2030, με βάση την τρέχουσα τροχιά του.
Όπως αναφέρει ο GSMA, εν όψει του 2030, οι πάροχοι κινητής πρέπει να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα, για να αυξήσουν τον ρυθμό και την κλίμακα της συμβολής του κλάδου και να απελευθερώσουν το αναξιοποίητο δυναμικό του.
Οι δράσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση του αντίκτυπου περιλαμβάνουν: τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη στήριξη βιώσιμων επιπέδων επενδύσεων σε υποδομές κινητής, την αξιοποίηση του ρόλου της διεθνούς κοινότητας, των οργανισμών του ΟΗΕ και των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης για να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην ψηφιακή ανάπτυξη, την προώθηση της χρήσης λύσεων κινητής από όλα τα τμήματα του πληθυσμού και των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων.