Οι αναπτυσσόμενες χώρες ανακήρυξαν την 16η Σεπτεμβρίου ως την ετήσια «Ημέρα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στον Νότο», καθώς ολοκλήρωσαν μια διήμερη σύνοδο κορυφής επί του συγκεκριμένου θέματος.
«Διαπιστώνουμε, με βαθιά ανησυχία, τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, όσον αφορά στις συνθήκες και τις δυνατότητες παραγωγής νέας επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης», ανέφερε η τελική δήλωση της ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και τους Διεθνείς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των χωρών του Νότου για να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τα εθνικά τους συστήματα επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας», σημείωσε ο οργανισμός, ο οποίος αριθμεί πλέον 134 χώρες.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι δεν είναι μέλος του G77, παρόλο που έχει καταχωρηθεί ως τέτοιο, με το Πεκίνο να αναφέρει ότι έχει υποστηρίξει τις νόμιμες αξιώσεις του γκρουπ και πως διατηρεί σχέσεις συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της Κούβας, Miguel Diaz-Canel, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του οργανισμού για τη φετινή χρονιά, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 90% των πατεντών και το 70% των εξαγωγών προηγμένων τεχνολογιών ψηφιακής παραγωγής.
«Η δημιουργία και η διάδοση προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής σε όλο τον κόσμο παραμένει συγκεντρωμένη, με μικρή δραστηριότητα στις περισσότερες από τις αναδυόμενες οικονομίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το γκρουπ G77, που είναι το μεγαλύτερο στα Ηνωμένα Έθνη ως προς τον πληθυσμό και τον αριθμό των μελών, ζήτησε μια ειδική συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Η τελική δήλωση των 46 σημείων επαναλαμβάνει τα μακροχρόνια αιτήματα για μια πιο δίκαιη διεθνή οικονομική και κοινωνική τάξη, που είναι αδύνατη χωρίς να τερματιστεί η τεχνολογική κυριαρχία των αναπτυγμένων χωρών.
Ταυτόχρονα, ζητά περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, ως στρατηγικές για την ανάπτυξή τους.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, δήλωσε ότι η ένωση των χωρών πρέπει να προωθήσει τη βιώσιμη εκβιομηχάνιση, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη βιοοικονομία και στη γεωργία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, «χωρίς να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε το ίδιο ιστορικό χρέος με τις πλούσιες χώρες για την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Αν και περισσότερες από 100 αντιπροσωπείες συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής, μόνο η Βραζιλία και μερικές δεκάδες άλλες είχαν παρουσία με επικεφαλής αρχηγούς κρατών.