Περισσότερα από τα δύο τρίτα των στόχων του ΟΗΕ σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), διοργανωτές του SDG Digital που πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο Νέα Υόρκη.
Όπως υποστηρίζει η ITU, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι στενά συνδεδεμένες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), η εκδήλωση SDG Digital «υπογραμμίζει πως οι ασφαλείς, περιεκτικές και επεκτάσιμες ψηφιακές λύσεις μπορούν να επαναφέρουν την ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εν μέσω ανησυχιών ότι ο κόσμος μπορεί να χάσει το όραμα για τους ανθρώπους, των πλανήτη και την ευημερία που τέθηκε το 2015».
«Με ένα μόνο κλάσμα των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σε καλό δρόμο, στα μισά της ατζέντας του 2030, είναι επείγον να διασφαλιστεί ότι όλοι, παντού, μπορούν να χτίσουν το δικό τους ψηφιακό μέλλον», τόνισε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin και ο διαχειριστής του UNDP, Achim Steiner, προλογίζοντας το SDG Digital Acceleration Agenda.
«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην ψηφιακή τεχνολογία έφεραν στο προσκήνιο άνευ προηγουμένου ευκαιρίες και μαζί τους νέους δρόμους για ψηφιακή καινοτομία, στον αγώνα μας ενάντια στο χρόνο, για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση της Ατζέντας 2030».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η πρόοδος στους μισούς από τους 169 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) είναι είτε ασθενής είτε ανεπαρκής, στα μισά της διαδρομής μέχρι το 2030. Το 30 τοις εκατό των στόχων, είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν παρουσιάσει αντίστροφη πορεία.
Η SDG Digital Acceleration Agenda, που αναπτύχθηκε από την ITU και το UNDP μαζί με την Boston Consulting Group (BCG) και την Inter-American Development Bank (IDB), δείχνει πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες «πυροδοτούν» τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, προσφέροντας κλιμάκωση και αποτελεσματικότητα.
Η συγκεκριμένη ατζέντα περιλαμβάνει ψηφιακές λύσεις που καταδεικνύουν πώς η τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει άμεσα 119 από τους 169 στόχους, ή περίπου το 70%, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η κλιματική δράση, η εκπαίδευση και η φτώχεια.
«Όταν κοιτάζετε αυτές τις ψηφιακές λύσεις που αλλάζουν το παιχνίδι, μπορείτε να δείτε τα πραγματικά δομικά στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε καθολική και ουσιαστική συνδεσιμότητα», είπε η Bogdan-Martin. Το κοινό ψηφιακό μέλλον είναι χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο, ασφαλές και υπεύθυνο – και (πρέπει να) το καταφέρουμε αυτή τη δεκαετία».
Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι χώρες που βελτίωσαν την ψηφιακή τους ωριμότητα -όπως μετράται με δείκτες ψηφιακής οικονομικής προσιτότητας και υποδομής- ξεπέρασαν τις αντίστοιχες χώρες στην πρόοδο γύρω από τα ΣΒΑ, για επιλεγμένα επίπεδα εισοδήματος. Η ατζέντα περιγράφει επίσης τις ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη που προσφέρονται από καινοτομίες όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G και το blockchain.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές συνδεσιμότητας, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και δημιουργία συνθηκών για επανεκπαίδευση και νέες ευκαιρίες. Το SDG Digital υπογραμμίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό για τους ΣΒΑ, που ξεπερνά τα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες σε παράγοντες όπως η υποδομή και η συνδεσιμότητα, καθώς και η συγκέντρωση πόρων μέσω συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και της χρήσης διαφορετικών μεθόδων χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρεται, οι αποφάσεις των χωρών σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ψηφιακής δημόσιας υποδομής θα έχουν μόνιμες συνέπειες στην ευκαιρία τους να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να επιτύχουν τους ΣΒΑ έως το 2030. Όπως τονίστηκε σε πρόσφατη δημοσίευση των G20, το DPI –που βασίζεται σε ισχυρή διακυβέρνηση και ισχυρά τοπικά ψηφιακά οικοσυστήματα– μπορεί να προσφέρει αξία και υψηλό αντίκτυπο και στους 17 SDG, για να μην αφήσει κανέναν πίσω.
Νωρίτερα, η ITU ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που παραμένουν offline, σε 2,6 δισεκατομμύρια άτομα το 2023 από 2,7 δισεκατομμύρια το 2022.