Η Broadband Commission for Sustainable Development ζήτησε μια κοινή παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη καθολικής και ουσιαστικής συνδεσιμότητας έως το 2030, κατά τη διάρκεια συνάντησής που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η Broadband Commission for Sustainable Development ιδρύθηκε το 2010 από την ITU και την UNESCO, με στόχο την ενίσχυση της σημασίας της ευρυζωνικότητας στην ατζέντα της διεθνούς πολιτικής και την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης σε κάθε χώρα, ως κλειδί για την επιτάχυνση της προόδου προς τους εθνικούς και διεθνείς αναπτυξιακούς στόχους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συλλογική προσπάθεια πρέπει να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο διαθέτουν πρόσβαση, αλλά και τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συνδεσιμότητα.
Η Broadband Commission -μια υψηλού επιπέδου σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προωθεί την ψηφιακή συνεργασία- τόνισε ότι η επιτάχυνση της καθολικής και ουσιαστικής συνδεσιμότητας μέσω εταιρικής σχέσης και συνεργασίας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ έως το 2030.
«Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ψηφιακό μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, οικονομικά προσιτό, βιώσιμο, ασφαλές και με επίκεντρο τον άνθρωπο», δήλωσε ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Carlos Slim. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ψηφιακές έρημοι στον κόσμο και κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τη συνδεσιμότητα. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν μια ασφαλή, παραγωγική και οικονομικά προσιτή διαδικτυακή εμπειρία. Η ευρυζωνικότητα θα πρέπει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων».
Στη συνάντηση, η Επιτροπή ζήτησε καινοτόμα επενδυτικά μοντέλα, που θα φέρουν σε επαφή ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για να προσφέρουν ουσιαστική πρόσβαση και περιεχόμενο σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
«Καθώς η τεχνολογία προχωρά και 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν offline, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην καθολική και οικονομικά προσιτή ευρυζωνική πρόσβαση, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε ψηφιακές δεξιότητες και τα στοιχεία που καθορίζουν πραγματικά ουσιαστική συνδεσιμότητα, όπως περιεκτικό και τοπικό ψηφιακό περιεχόμενο, προσβάσιμο υλικό, μέτρα κυβερνοασφάλειας και πολιτικές που διασφαλίζουν την ψηφιακή ένταξη για όλους», δήλωσε ο Hon. Paula Ingabire, Υπουργός Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ρουάντα, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της χώρας, Paul Kagame, Συμπρόεδρο της Επιτροπής.
Η φετινή ετήσια συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει του SDG Digital, μιας εκδήλωσης που συγκλήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), για να φέρει στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να υποστηρίξουν την Ατζέντα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030.
«Η τεχνολογία τρέχει μπροστά και δισεκατομμύρια άνθρωποι μένουν πίσω», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. «Το καθήκον μας είναι να επενδύσουμε σε προσιτές ευρυζωνικές συνδέσεις, ψηφιακές δεξιότητες και οτιδήποτε άλλο κάνει τη σύνδεση ουσιαστική».
Στη συνάντηση, η Broadband Commission παρουσίασε την «Έκθεση για την κατάσταση της ευρυζωνικότητας: Ψηφιακή συνδεσιμότητα 2023 – Μια μετασχηματιστική ευκαιρία». Η τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης εξετάζει την πρόοδο επτά παγκόσμιων στόχων και υπογραμμίζει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ευρυζωνικότητα.
Η φετινή έκθεση σημειώνει ότι οι τάσεις της αγοράς για την κατανάλωση και την προσφορά αλλάζουν, παρά τα κέρδη στη συνδεσιμότητα. Αυτές οι τάσεις μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να εγγυηθούν ότι ο στόχος της καθολικής και ουσιαστικής συνδεσιμότητας θα επιτευχθεί έως το 2030.
«Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μετασχηματιστικές δυνατότητες που, μαζί με μια ανανεωμένη παγκόσμια αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία, θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο για την επίτευξη των διεθνών αναπτυξιακών στόχων», δήλωσε ο Δρ. Tawfik Jelassi, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Πληροφόρησης της UNESCO.
«Η Επιτροπή Ευρυζωνικότητας και η UNESCO παραμένουν αφοσιωμένες στην προώθηση αυτού του κρίσιμου διαλόγου μεταξύ πολλών ενδιαφερομένων και στην παραγωγή στρατηγικής πρόβλεψης, που θα μας βοηθήσει να ορίσουμε διεθνή πρότυπα και να πρωτοστατήσουμε στη μόχλευση των ΤΠΕ για βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό».