Την έλλειψη στελεχών στην αγορά της τεχνολογίας και τις τάσεις που επικρατούν καταγράφει η έρευνα HR Trends της Randstad (πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Human Resources).
Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και φυσικά και η χώρα μας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που βρίσκονται σε εξέλιξη εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ιδιωτικά και δημόσια.
Όπως επισημαίνεται από την Randstad οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου καταγράφουν τα τελευταία χρόνια μια σταθερά ανοδική πορεία, σε επίπεδο πωλήσεων και κύκλου εργασιών. Ωστόσο αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων εξαιτίας και των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψήφιων (78%).
Την ίδια στιγμή η δεξαμενή των υποψηφίων με εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%).
Από την έρευνα HR Trends της Randstad αναδεικνύεται επίσης η δυσκολία των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων τεχνολογίας (82%) να θεωρεί ότι η προσέλκυση ταλέντων αποτελεί την πιο κρίσιμη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις καταγράφουν δυσκολία (71%) στο να διατηρήσουν τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξουν εργαζόμενους με ηγετικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσέλκυσης, διατήρησης και ανάπτυξης ταλέντων, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, παρέχουν στους εργαζόμενους τους προγράμματα εκπαίδευσης (68%), προχωρούν στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (57%) και παρέχουν δυνατότητες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας (48%).
Το πακέτο οικονομικών αποδοχών (50%) και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (45%) αποτελούν, για μια ακόμη χρονιά, τους βασικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την ελκυστικότητα της επιχείρησης, με το 40% των εταιρειών να επιχειρούν την ενδυνάμωση τους, με την παροχή ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης και την παροχή ευέλικτης μορφής απασχόλησης (υβριδικής ή εξ αποστάσεως).
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Randstad περισσότερο από τα δύο τρίτα των εταιρειών τεχνολογίας (69%) σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2023 (54% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων), με το 23% να μην προβλέπει ή να σχεδιάζει αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του.
Ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει σήμερα την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ωστόσο, παρά την πρόθεσή τους να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, αξιολογούν (96%) ως βασικό εμπόδιο την εύρεση των κατάλληλων εργαζομένων.
Από τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφεται η πρόθεση να παρέχουν ελκυστικότερες οικονομικές αποδοχές. Το 86% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων του (75% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων), με το 6% να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις τουλάχιστον 16% και το σύνολο των επιχειρήσεων να σκοπεύει να διατηρήσει τους σημερινούς μισθούς.
Σημαντική είναι η κινητικότητα στους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας. Το 77% των εργαζομένων αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του, για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερες συνθήκες εργασίας, με το 58% να αναζητά περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη σε άλλη εταιρεία και μόλις το 14% να θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την απόφαση αλλαγής εργασίας.
Η έρευνα HR Trends της Randstad για τον κλάδο της τεχνολογίας διεξήχθη από τον Δεκέμβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023. Αναλύθηκαν τα δεδομένα 113 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους και έχουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό.