Οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει «πρωτοπόροι στα διαδικτυακά δικαιώματα» και θέλουν να ηγηθούν ενός «παγκόσμιου πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη», όπως ανακοίνωσε η ανώτατη αξιωματούχος της Κομισιόν.
Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκάλυψε τα ψηφιακά σχέδια του ευρωπαϊκού μπλοκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο, αναφερόμενη και στα όσα έχουν επιτευχθεί μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.
«Έχουμε ορίσει το δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση και έχουμε γίνει παγκόσμιοι πρωτοπόροι στα διαδικτυακά δικαιώματα», δήλωσε η von der Leyen. Επαίνεσε το έργο του μπλοκ για αυτάρκεια στους ημιαγωγούς, επικεντρώνοντας στον νόμο για τα chip. Με χρηματοδότηση 43 δισ. ευρώ, η νομοθεσία στοχεύει να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της ΕΕ στους ημιαγωγούς, σε τουλάχιστον 20% έως το 2030.
Η Von der Leyen μίλησε, επίσης, για τη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας της ΕΕ, καθώς και για τα ψηφιακά έργα στο NextGeneration. Το μεγαλύτερο καύχημά της, ωστόσο, αφορά στην ψηφιακή ασφάλεια. «Η Ευρώπη πρωτοστάτησε στη διαχείριση των κινδύνων του ψηφιακού κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η «σκληροί» ευρωπαϊκοί νόμοι σε σχέση με τη ρύθμιση της τεχνολογίας, έχουν οδηγήσει σε εντυπωσιακά πρόστιμα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες. Η Von der Leyen προειδοποίησε ότι έρχονται περισσότεροι κανονισμοί.
Για να δικαιολογήσει την παρέμβαση, υποστήριξε ότι η παραπληροφόρηση και το «επιβλαβές περιεχόμενο» έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη του κοινού και έχουν παραβιάσει τα δικαιώματά του. «Σε απάντηση, η Ευρώπη έχει γίνει ο παγκόσμιος πρωτοπόρος των δικαιωμάτων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο».
Ως απόδειξη αυτού του ισχυρισμού, επεσήμανε δύο πρόσφατους κανονισμούς: τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος επιβάλλει κανόνες για το περιεχόμενο, και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος στοχεύει στην κυριαρχία του Big Tech. Ο επόμενος μεγάλος στόχος της είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
Τους τελευταίους μήνες, οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Για να μετριάσει τις απειλές, η ΕΕ θα υιοθετήσει σύντομα τον νόμο για την AI, την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία για την τεχνολογία. Η Von der Leyen περιέγραψε τους κανόνες ως «ένα σχέδιο για ολόκληρο τον κόσμο». Παρουσίασε, επίσης, τα επόμενα βήματα του σχεδίου.
«Πιστεύω ότι η Ευρώπη, μαζί με τους εταίρους, θα πρέπει να πρωτοστατήσει σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: προστατευτικά κιγκλιδώματα, διακυβέρνηση και καινοτομία».
Τα κύρια προστατευτικά κιγκλιδώματα θα παρέχονται από τον νόμο για την AI. Για τη διακυβέρνηση, η von der Leven ζήτησε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας επιτροπής επιστημόνων, εταιρειών τεχνολογίας και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Μαζί, θα ενημερώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις εξελίξεις στον τομέα.
Σχετικά με την καινοτομία, ανακοίνωσε ένα έργο που θα επιτρέψει στις startups τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους σε υπολογιστές υψηλής απόδοσης της ΕΕ. Η Von der Leyen, εν τω μεταξύ, ζήτησε στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
«Χρειαζόμαστε έναν ανοιχτό διάλογο με αυτούς που αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη». «Συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επτά μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη συμφωνήσει σε εθελοντικούς κανόνες σχετικά με την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη.
«Συμβαίνει εδώ, όπου θα συνεργαστούμε με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να δεσμευτούν οικειοθελώς στις αρχές του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης, πριν τεθεί σε ισχύ. Τώρα, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλη αυτή τη δουλειά προς την κατεύθυνση ελάχιστων παγκόσμιων προτύπων, για ασφαλή και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».