Η Vodafone διατήρησε την ηγετική της θέση στη σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά του IoT roaming, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Telefónica, όπως αναφέρεται σε νέα έρευνα της Juniper Research. Στη μελέτη της, η εταιρεία αξιολογεί «την πληρότητα των προσφορών» από 18 παρόχους IoT roaming, καθώς και την πρόοδο τους, όσον αφορά στην καινοτομία και τις προοπτικές.
Διαπίστωσε ότι η Vodafone εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης της συγκεκριμένης αγοράς, λόγω της «συνεχούς επέκτασης» του παγκόσμιου δικτύου IoT roaming, των επενδύσεων στην ανάπτυξη νέων δικτύων -όπως των NB-IoT και LTE-M- καθώς και της ανάπτυξης και βελτίωσης των λύσεων διαχείρισης του IoT για παρόχους και επιχειρήσεις. Ωστόσο, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό, καθώς η ανάλυση αναγνωρίζει την Telefónica ως «τον μεγάλο κινητήριο μοχλό» για το 2023, με την εταιρεία να ανεβαίνει έξι θέσεις στην κατάταξη, φτάνοντας στη δεύτερη.
«Κρίσιμη για την προώθηση της προόδου της Telefónica στην αγορά του roaming IoT τον περασμένο χρόνο ήταν η καινοτομία, με λύσεις που απλοποιούν τη διαδικασία δημιουργίας εσόδων από την περιαγωγή», σημειώνει η έκθεση, η οποία αναφέρεται σε παραδείγματα της καινοτόμου προσέγγισης της Telefónica. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Tata Communications, η TNS (Transaction Network Services) και η BICS (θυγατρική της Proximus).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Juniper Research, οι συνδέσεις περιαγωγής IoT θα αυξηθούν από 145 εκατομμύρια το 2023 σε 595 εκατομμύρια έως το 2028. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 900% σε σύγκριση με το επίπεδο της αγοράς το 2020, όταν υπήρχαν 62,7 εκατομμύρια συνδέσεις περιαγωγής IoT. Η Άπω Ανατολή, η Κίνα και η Βόρεια Αμερική αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 23% αυτής της ανάπτυξης. Με την αναμενόμενη άνοδο στην αγορά, η εταιρεία αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής νέων προτύπων roaming για τον εντοπισμό και τη δημιουργία εσόδων.
Εάν καταφέρουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που κάνουν την εμφάνιση τους, το μέλλον είναι λαμπρό για τους παρόχους, οι οποίοι «θα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους τα επόμενα πέντε χρόνια», δεδομένου ότι τα συνολικά έσοδα από το IoT roaming θα αυξηθούν, από 690 εκατομμύρια δολάρια το 2023, σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028.
Σημειώνεται πως το IoT roaming αποτελεί μια λύση συνδεσιμότητας κινητής που χρησιμοποιείται όταν μια κάρτα SIM σε μια συσκευή IoT δεν μπορεί να συνδεθεί σε ένα τοπικό δίκτυο. Η κάρτα IoT SIM συνδέεται σε άλλο δίκτυο βάσει προκαθορισμένων συμφωνιών περιαγωγής. Σχεδόν κάθε πάροχος κινητής έχει συμφωνίες με άλλους παρόχους, ώστε οι πελάτες του να μπορούν να επιτύχουν παγκόσμια κάλυψη.