Η Ινδία έκανε το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη του 6G, με τον σχηματισμό του Bharat 6G Alliance πριν από μερικούς μήνες. Ο συγκεκριμένος οργανισμός στοχεύει στην πραγματοποίηση μελετών και δοκιμών γύρω από το 6G, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην πιστοποίηση και ανάπτυξη προϊόντων που είναι σημαντικά για το 6G.
Τώρα, σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου του Ινδού Πρωθυπουργού, η Bharat 6G Alliance υπόγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την αμερικανική Next G Alliance, με τις δύο πλευρές να συνεργάζονται γύρω από την ανάπτυξη της τεχνολογίας 6G. Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα και από τις δύο χώρες για την εμβάθυνση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων μεταξύ των προμηθευτών και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ινδού Πρωθυπουργού, ένας κατασκευαστής υποδομών Open RAN (Radio Access Network) θα αναπτύξει πιλοτικό 5G O-RAN δίκτυο σε συνεργασία με ινδικό τηλεπικοινωνιακό φορέα, προτού προχωρήσει σε εμπορική διάθεση της τεχνολογίας. Αυτό θα επιτρέψει στον vendor και στον πάροχο να κατανοήσουν καλύτερα την τεχνολογία και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με πιο ουσιαστικό τρόπο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο για τον Bharat 6G Alliance (B6GA), η συμμαχία περιλαμβάνει 75 εταιρείες και υποστηρίζεται από δύο κρατικές επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη των σχετικών δοκιμών, ως μέρος του οράματος της Ινδίας να ενισχύσει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας.
Η B6GA θα εργαστεί πρωτίστως για να κατανοήσει τις επιχειρηματικές και κοινωνικές ανάγκες του 6G πέρα από τις τεχνολογικές απαιτήσεις, να προωθήσει ανοιχτές πρωτοβουλίες Ε&Α και να επιταχύνει τη δημιουργία πατεντών που σχετίζονται με τα πρότυπα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της δημιουργίας του αμερικανικού Next G Alliance, της ευρωπαϊκής συμμαχίας για το 6G και κρατικών πρωτοβουλιών στην Κίνα, καθώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες στοχεύουν να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της το 2030.