Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διατύπωσε την ιδέα της κατασκευής έργων υποδομής, όπως ενός καλωδίου οπτικών ινών, που θα συνδέει χώρες της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Κύπρου.
Ο Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι είναι «αρκετά σίγουρος» πως ένας τέτοιος «διάδρομος» υποδομής που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Κύπρου είναι εφικτός.
Πρόσθεσε ότι έργα αυτού του τύπου θα μπορούσαν να συμβούν εάν το Ισραήλ εξομαλύνει τις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής. Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», που πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020, εξομάλυναν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν και η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να δημιουργήσει επίσημους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
«Ένα παράδειγμα και το πιο προφανές είναι μια σύνδεση οπτικών ινών. Αυτή είναι η συντομότερη διαδρομή. Είναι η ασφαλέστερη διαδρομή. Είναι η πιο οικονομική διαδρομή», είπε ο Netanyahu, μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η αναφορά του Ισραηλινού ηγέτη είναι από μόνο της μια επέκταση των προτεινόμενων ενεργειακών δεσμών με την Κύπρο και την Ελλάδα, ως μέρος της αυξανόμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις οικονομικές ζώνες τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου.
Ο Netanyahu επανέλαβε ότι ο ίδιος και ο Χριστοδουλίδης επιδιώκουν να ακολουθήσουν τα σχέδια για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 μεγαβάτ, γνωστό ως EurAsia Interconnector, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, στοχεύοντας στον εφεδρικό εφοδιασμό ενέργειας τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου.
«Θέλεις να είσαι συνδεδεμένος με άλλες πηγές ισχύος που μπορούν να επιτρέψουν μια πιο βέλτιστη χρήση ή να σου δώσουν δύναμη όταν υπάρχει κάποια αποτυχία στη χώρα σου», είπε ο Netanyahu. «Αυτό είναι κάτι που συζητάμε σοβαρά και ελπίζουμε να το πετύχουμε».
Ο Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, δεδομένης της ανάγκης της Ευρώπης για ενεργειακή διαφοροποίηση, υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κύπρος και το Ισραήλ προσπαθούν να αναπτύξουν «έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο» που θα συνδέει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω έργων που περιλαμβάνουν αγωγούς φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ο Netanyahu υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει πλήρως μια ευρωπαϊκή απόφαση να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός κόμβος πυρόσβεσης στην Κύπρο, από τον οποίο θα μπορούσαν να αποσταλούν αεροσκάφη και άλλη τεχνολογία για να βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών σε γειτονικές χώρες.