Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη νέα του ηγεσία θα αφορά την κυβερνοασφάλεια και πρόκειται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με την εφ όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, δημιουργείται ένας νέος Οργανισμός, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ο οποίος θα αποκτήσει οριζόντια εποπτεία στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και θα «βλέπει» περίπου 2.000 φορείς και κρίσιμες υποδομές, ορισμένες εκ των οποίων ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Παπαστεργίου επίσης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, επεσήμανε τα εξής. Η πρώτη έκδοση του gov.gr με Τεχνητή Νοημοσύνη (μια πολύ απλή έκδοση) θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πέρα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι να σταματήσουμε να διακινούμε αρχεία PDF.
Η πλατφόρμα για το Smart Readiness Voucher (επιδότηση των καλωδιώσεων για να υποδεχτούν, μεταξύ άλλων, την οπτική ίνα σε κτήρια με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ) θα είναι έτοιμη έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η δράση Gigabit Voucher (επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για σύνδεση στο internet με ταχύτητα download τουλάχιστον 250 Mbps) θα προχωρήσει με τον καινούργιο χρόνο. Έχουν λυθεί αρκετά ζητήματα και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Smart Readiness.
«Χρειάζεται εντός Σεπτεμβρίου να λάβουμε γενναίες αποφάσεις αναφορικά με το Σύζευξις 2. Κολλάει κυρίως στο κομμάτι των συνδέσεων μέσα στα κτήρια. Θα δρομολογήσουμε, σε συνεργασία με τους αναδόχους την ολοκλήρωσή του σε υποδομές και κτήρια, όπου τέλος πάντων είναι εφικτό με τον εξοπλισμό που έχει αγοραστεί και θα αναθεωρήσουμε το υπόλοιπο, ώστε με κάποιο τρόπο το Σύζευξις 2 να κλείσει. Στη συνέχεια θα πάμε σε ένα νέο σχεδιασμό, ένα Σύζευξις 3, πιο άμεσο και πιο γρήγορο για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της δημόσιας διοίκησης.»
Για το ΣΔΙΤ, Ultra-Fast Broadband (UFBB) και συγκεκριμένα οι 4 από τις 7 γεωγραφικές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που προβλέπεται να καλυφθούν με υποδομές Fiber tothe Home (FTTH): «Βρισκόμαστε στη φάση που έχει κληθεί και ο δεύτερος ανάδοχος προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση για να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων.»
Για το έργο των μικροδορυφόρων: «Λόγω και των πυρκαγιών υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν τελικά η μία και μόνη, μείζων ανάγκη είναι οι τηλεπικοινωνίες. Θα ξαναδούμε το θέμα της γεωεπισκόπησης και τις δυνατότητες να έχουμε ακριβείς, τακτικές και πολυεπίπεδες εικόνες από το διάστημα για τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε με τον ESA (Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός). Ζητήσαμε να περιμένει για να αποφασίσουμε αν το έργο θα πρέπει να αφορά έναν, δύο ή τρεις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ή πρέπει να ανασχεδιάσουμε τη διαστημική μας πολιτική.
Περιμένω τις προτάσεις του ΕΛΚΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος). Πιθανόν να έχουμε αλλαγές στο σχεδιασμό. Υπάρχει βεβαίως το ζήτημα του χρόνου καθώς είναι έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, εκτιμώ ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη μας ανάγκη να καλύψουμε τηλεπικοινωνιακά κενά στο διάστημα και σίγουρα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στην γεωεπισκόπηση».
Ο κ. Παπαστεργίου επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του σε σχέση με το κατά πόσο η αγορά της τεχνολογίας – πληροφορικής δύναται να σηκώσει όλα αυτά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα από την άποψη των ανθρώπινων πόρων για την αγορά των ΤΠΕ. Και για μας που θα υποδεχόμαστε προτάσεις και θα πρέπει να κάνουμε την αξιολόγηση, αλλά πρωτίστως για τις εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν πολλά και σημαντικά έργα.»