Αν θέλαμε να έχουμε λίγο σασπένς, θα σας ρωτούσαμε ποια νέα προτιμάτε να ακούσετε πρώτα. Τα καλά ή τα κακά; Θα ακολουθήσουμε λοιπόν τη δική μας ταξινόμηση και θα αρχίσουμε με τα κακά νέα, ώστε να κλείσουμε με τα καλά.
Τα κακά νέα
Τα κακά νέα λοιπόν είναι ότι η Ελλάδα έπεσε έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ταχύτητας στην κινητή, και επτά θέσεις στην ταχύτητα σταθερής, με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής Speedtest Ookla.
H σύγκριση αφορά τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον φετινό Μάρτιο, και βάζει τη χώρα μας στη 37η θέση (από 143 χώρες), όσον αφορά στην κινητή, ενώ στη σταθερή «προσγειώνεται» στην 104η θέση, ανάμεσα σε 182 χώρες.
Τα νούμερα λένε ότι στο mobile Internet η ταχύτητα Download διαμορφώθηκε στα 59,80 Mbps και στο Upload στα 11,60 Mbps, με την καθυστέρηση απόκρισης (Latency) στα 23 ms.
Αντίστοιχα στη σταθερή, το Download ήταν στα 41,80 Mbps και το Upload στα 7,57 Mbps. Όπως είναι φανερό, οι ταχύτητες αυτές είναι πολύ χαμηλές για να είναι ανταγωνιστικές, ειδικά όταν θέλουμε να δώσουμε στον πληθυσμό τα εργαλεία για την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων.
Όλα τα παραπάνω, με μια πρώτη ανάγνωση, έρχονται σε ασυμφωνία με την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 που έδωσε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα η ΕΕΤΤ, στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση της μεσαίας καθώς και της μέσης τιμής της ταχύτητας download στα σταθερά δίκτυα, για το 2022, η οποία αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των ευρυζωνικών συνδέσεων δικτύων νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων, όπως VDSL, με ταχύτητες 100/10 Mbps και 200/20 Mbps καθώς και FTTΗ με ταχύτητες καθόδου 100, 200, 300, 500 και 1000 Mbps.
Η απάντηση για την ασυμφωνία αυτή, δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι και οι άλλες χώρες εκσυγχρονίζουν τα δίκτυά τους με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μας αφήνουν πίσω, και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Βέβαια, όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι επενδύσεις για ευρυζωνικά δίκτυα είναι κατά κύριο λόγο εμπροσθοβαρείς, και η ισορροπία ανάμεσα σε CapEx και κερδοφορία είναι λεπτή. Όμως η ανάγκη και η πραγματικότητα δυστυχώς μπορεί να επιδέχονται πολλές ερμηνείες, αλλά συνήθως επιδέχονται περιορισμένες λύσεις
Τα καλά νέα
Δυναμικά στον χορό των έργων για την επιτάχυνση της διάδοσης των συνδέσεων οπτικής ίνας έχει μπει και η Nova.
H μητρική United ανεβάζει ταχύτητα στην υλοποίηση του προγράμματός της, για περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το τέλος του 2027. Σκοπός της, είναι να φέρει όσο γίνεται πιο κοντά χρονικά την υλοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού, ώστε να επιτύχει συντομότερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Έτσι, σε 3-4 μήνες η Nova θα προσφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισης της σύνδεσης στο Internet σε FTTH μέσα από το ιδιόκτητο δίκτυο της σε περίπου 200.000 σπίτια, ενώ το 2024 πάνω από 400.000 σπίτια θα μπορούν να αναβαθμιστούν σε FTTH συνδέσεις Nova Fiber.
Επίσης, πέρα από την αυτόνομη πορεία της στην απευθείας πρόσβαση προς τους καταναλωτές, η μητρική της Nova έχει ιδρύσει τη United Fiber, με σκοπό να παίξει το ρόλο του παρόχου υποδομών μεγάλης κλίμακας, νοικιάζοντας bandwidth σε άλλους παρόχους, μέσα από το δίκτυο κορμού της.
Ψυχή του εγχειρήματος, από τον Ιούλιο, είναι ο Γιώργος Αγγελούσης, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έχοντας αναλάβει θέσεις αυξημένης ευθύνης σε πολυδιάστατα έργα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος δηλώνει ότι στόχος του, είναι μαζί με την ομάδα του και σε στενή συνεργασία με τους συνεργάτες, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις τοπικές κοινότητες, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ, όσον αφορά τη διείσδυση των οπτικών ινών, υποστηρίζοντας την προσπάθεια για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Συνεπώς…United to the Fiber!