Η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τους εταίρους της στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να κερδίσει τη γεωπολιτική κούρσα για τον έλεγχο των νέων τεχνολογιών, όπως δήλωσε η υποψήφια επίτροπος για θέματα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Iliana Ivanova.
Η Ivanova αναμένεται να μιλήσει σε ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη. Αυτό θα καθορίσει εάν οι νομοθέτες θα αποδεχτούν την υποψηφιότητά της από τη βουλγαρική κυβέρνηση, κάτι που θα την οδηγήσει να αναλάβει τη θέση της συμπατριώτισσάς της, Mariya Gabriel, η οποία αποχώρησε τον Μάιο για να γίνει υπουργός Εξωτερικών.
«Θα επικεντρώσω τις προσπάθειές μου στο να βάλω την ΕΕ στην πρώτη γραμμή της νέας τεχνολογικής κούρσας και να αυξήσω την ανταγωνιστικότητά της ενόψει του αυξημένου οικονομικού ανταγωνισμού», είπε η Ivanova προς τους νομοθέτες, λίγο πριν την ακρόαση. «Η δημιουργία ισχυρότερων δεσμών με χώρες ομοϊδεάτες είναι απαραίτητη σε αυτό το προκλητικό γεωπολιτικό πλαίσιο» και θα «ενισχύει» την οικονομική και τεχνολογική ασφάλεια του ευρωπαϊκού μπλοκ, πρόσθεσε.
Εάν αναλάβει τη θέση, η Ivanova θα επιβλέπει το εμβληματικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας του μπλοκ, το Horizon Europe, το οποίο έχει προϋπολογισμό 95 δισεκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτεί έργα που βοηθούν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά και να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του «μεγαλύτερου προγράμματος δημόσιας χρηματοδότησης στον κόσμο για την έρευνα και την καινοτομία», διασφαλίζοντας ότι οι εταίροι συνδέονται με το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι θέλει να βρει τη «σωστή ισορροπία» μεταξύ του ανοίγματος στη διεθνή συνεργασία και της διασφάλισης των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ.
Το μπλοκ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, για συμφωνίες που θα παρέχουν πρόσβαση στα ερευνητικά του κεφάλαια.
Η υποψήφια, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε στους βουλευτές ότι «ελπίζει πως σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία «θα είναι επίσης προτεραιότητα» στο νέο της ρόλο. Η ΕΕ έχει συμφέρον να εντάξει χώρες εκτός ΕΕ, καθώς αυτά τα συνδεδεμένα μέλη συνεισφέρουν επίσης οικονομικά, σημείωσε η Ivanova.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα από μόνο του, ακόμη και ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιας χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία στον κόσμο, δεν μπορεί να γεφυρώσει το χρηματοδοτικό χάσμα που παρατηρούμε εδώ και πολλά χρόνια».