Τη ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του ΕΚΑΒ προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, που παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους – όπου και έλαβε έγκριση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο, έχει δρομολογηθεί «η πλήρης ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού», με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας.
Ειδικότερα, στόχος είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας τους καθώς και τη δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης, η δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.
Την ίδια στιγμή, προβλέπεται πρόσληψη 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων και άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανανέωση του στόλου των οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων αλλά και δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στη χώρα.
Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του Ε.Κ.Α.Β είναι η διασύνδεσή του με τα Νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά. Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του Ε.Κ.Α.Β (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες).
«Έπειτα από 40 χρόνια από την ίδρυση του, το Ε.Κ.Α.Β. εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής» τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που διαπιστώνεται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.